Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hageeple ‘Prins’

Malus domestica 'Prins'

Slektsnavnet Malus, er et gresk ord som muligens kommer av meles eller melon, som igjen betyr frukt. Artsnavnet domestica betyr ofte brukt i hagene. Tidligere ble slekta kalt apal. Kun sorter (hybrider) dyrkes i dag. I Sverige blir eple kalt Äpple, og i England brukes navnet Apple.

Hjemsted/Opphav 'Prins' er en norsk sort som trolig har sitt opphav i Hardanger. Den første som skal ha dyrket sorten var Lars Brandstveit, Ullensvang, som omkring 1860 fikk podekvister fra Wilhelm Koren, Ullensvang. Vi vet ikke om Koren har fått kvistene fra andre eller om han selv har oppdratt sorten fra frø. Med de podekvistene Brandstveit fikk, podet han om to epletrær. Det er fra disse ompodete epletrærne at sorten først ble spredd i Hardanger og seinere videre utover i landet. (Info fra NIBIO.no).

Middels høyt tre med en vid og flat krone, vakker, hvit blomstring og velformete, grønngule epler med en marmorert rød dekkfarge på solsiden. Eplene har en syrlig og god smak. Klimasone: H3-4.

  • Malus domestica 'Prins' Bildet er fra NIBIO.no, fotograf er Knut Sakshaug.

Sortsbeskrivelse av ‘Prins’

Middels kraftig tre med åpne greinvinkler og en lav, vid og flat krone. Treet begynner å bære tidlig og etter hvert rikt. Det har tendens til vekselbæring bør derfor tynnes.

Middels stor, rundt avkortet kjegleformet, svært jevn og regelmessig frukt med en grønngul grunnfarge med marmorert, flammete og stripete rød dekkfarge over mesteparten av frukta. Dessuten har frukta lyse og store skallpunkter. Skallet er middels tykt og noe fettet med litt glans. Fruktkjøttet er hvitt og sprøtt, men det er noe grovt. Syrlig og god smak.

Det finnes to røde mutanter: ‘Rød Prins’ og ‘Kronprins’. ‘Rød Prins’ er nesten helt dekt av en rød, men noe stripete farge, mens ‘Kronprins’ er helt dekt av en jevn og mørk rødfarge.

 Blomstring: Middels tidlig. Godt pollen.

Modningstid: September-oktober.

Høstetid:     Første halvdel av september.

Brukstid:     Siste halvdel av september og første halvdel av oktober.

Pollensorter for ‘Prins’

Gode pollensorter er blant annet ‘Discovery’, ‘Filippa’, ‘Katja’ og ‘Transparente Blanche’.

Vekstkrav og klimasone

Eple trives best i en næringsrik, godt drenert, sandblandet moldjord med en pH mellom 6 og 6,5, på en solrik plass. God blomstring betinger årlig gjødsling. Planting i gammel frukttrejord, kan gi jordtrøtthet, noe som gir en dårligere vekst.

Eple ‘Prins’ tilrås plantet til klimasone: H3-4.

Bruksområder  

Sorten blir nå mest plantet i den vestre delen av Norge, både som handelssort og i småhager. Eplet brukes mest som bordfrukt.

Eple er en viktig matplante, som brukes til mange forskjellige matretter og drikke. Eple er også et verdifullt prydtre med sine vakre, hvite blomster på forsommeren og sine dekorative frukter om høsten. Treet benyttes både som et frittstående tre og i grupper. Endelig må nevnes at Malus fremmer dyre- og fuglelivet, da de er populære planter for insekter som jakter pollen og nektar.

Allergifare

Malus er allergivennlig slekt for pollenallergikere. Helseproblemer med dyrking er ikke kjent. Ved spising av epler, kan bjørkeallergikere få allergilignende symptomer i munn og svelg. Personer med duftoverfølsomhet, må være oppmerksom på at noen sorter dufter sterkt. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Eple trenger årlig beskjæring om avlinga skal bli god. All beskjæring gjøres seinvinters eller om våren før veksten tar til. Trærne må bygges opp med noen hovedgreiner som blir skjelettet i treet. Deretter må en del nydannete skudd skjæres bort årlig og hovedgreiner må skjæres inn etter behov, for at treet ikke skal bli for stort og vidt. Men det er forskjell på sortene.

Formering

Eple formeres mest ved poding. Men meristemformering (mikrostiklinger) kan benyttes. De selges ofte med en stammehøgde 0,6-1 m.

Sykdommer

Sorten er sterk mot skurv og utsatt for frukttrekreft og rustsopper, særlig i kyststrøk.

Utvalgte mutanter av sorten *Prins’

Det finnes to røde mutanter som er ‘Rød Prins’, også kalt Elling (Olav Ellingsen Hakastad, Ulvik 1928), og ‘Kronprins’ som ble funnet i et tre av ‘Rød Prins’ (Henny Neteland, Ytre Ålvik 1982).


Warning: Undefined array key 0 in /srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php on line 341

Warning: Attempt to read property "slug" on null in /srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php on line 341

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss