Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hageeple ‘Summerred’

Malus domestica 'Summerred'

Slektsnavnet Malus, er et gresk ord som muligens kommer av meles eller melon, som igjen betyr frukt. Artsnavnet domestica betyr ofte brukt i hagene. Tidligere ble slekta kalt apal. Kun sorter (hybrider) dyrkes i dag. I Sverige blir eple kalt Äpple, og i England brukes navnet Apple.

Hjemsted/Opphav 'Summerred' er en kanadisk sort. Den har kommet til ved fri pollinering av 'Summerland' (Hvor foreldresortene er 'McIntosh' og 'Golden Delicious'). Sorten er oppdratt ved Canada Department Agricultural Research Station i Summerland i British Columbia. Den ble selektert i 1961 og introdusert i 1964. Sorten kom til Norge samme år. (Info fra NIBIO.no).

Middels høyt tre med en åpen krone, vakker, hvit blomstring og ovale til eggformete, høybygde gulgrønne epler med en mørkerød dekkfarge på store deler av frukta. Eplene har en svak syrlig, god smak og aroma. Klimasone: H4-5.

  • Malus domestica 'Summerred' Bildet er fra frukt.no

Sortsbeskrivelse av ‘Summerred’

Middels høyt tre med en åpen krone og noe slengete greiner, som begynner å bære tidlig og etter hvert rikt. Uttynning av greiner er ofte nødvendig for å få tilfredsstillende kvalitet, og for å motvirke vekselbæring.

Middels stor, oval til eggformet, høybygd frukt med svake kanter. Gulgrønne epler som har en gulgrønn til gul grunnfarge og en mørkerød dekkfarge over en stor del av frukta. Eplet har et tykt, noe fettet skall med glans. Fruktkjøttet er grønnhvitt til gulhvitt, middels fast og fint, sprøtt og saftig med en svak syrlig, svært god smak og fin aroma. 

Blomstring: Tidlig. Godt pollen, mer liten pollenproduksjon.

Modningstid: Fra oktober til november/desember.

Høstetid:     Fra midten til slutten av september.

Brukstid:     Sist i september til november.

Pollensorter for ‘Summerred’

Gode pollensorter er blant annet ‘Discovery’, ‘Eir’, ‘Idunn’, ‘Katja’, ‘Sävstadholm’ og ‘Transparente Blanche’.

Vekstkrav og klimasone

Eple trives best i en næringsrik, godt drenert, sandblandet moldjord med en pH mellom 6 og 6,5, på en solrik plass. God blomstring betinger årlig gjødsling. Planting i gammel frukttrejord, kan gi jordtrøtthet, noe som gir en dårligere vekst.

Eple ‘Summerred’ tilrås plantet til klimasone: H4-5.

Bruksområder

Sorten er vanlig på Vestlandet i handelsdyrkinga, men brukes stadig oftere også i småhager. Brukes mye som bordfrukt.

Eple er en viktig matplante, som brukes til mange forskjellige matretter og drikke. Eple er også et verdifullt prydtre med sine vakre, hvite blomster på forsommeren og sine dekorative frukter om høsten. Treet benyttes både som et frittstående tre og i grupper. Endelig må nevnes at Malus fremmer dyre- og fuglelivet, da de er populære planter for insekter som jakter pollen og nektar.

Allergifare

Malus er allergivennlig slekt for pollenallergikere. Helseproblemer med dyrking er ikke kjent. Ved spising av epler, kan bjørkeallergikere få allergilignende symptomer i munn og svelg. Personer med duftoverfølsomhet, må være oppmerksom på at noen sorter dufter sterkt. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Eple trenger årlig beskjæring om avlinga skal bli god. All beskjæring gjøres seinvinters eller om våren før veksten tar til. Trærne må bygges opp med noen hovedgreiner som blir skjelettet i treet. Deretter må en del nydannete skudd skjæres bort årlig og hovedgreiner må skjæres inn etter behov, for at treet ikke skal bli for stort og vidt. Men det er forskjell på sortene.

Formering

Eple formeres mest ved poding. Men meristemformering (mikrostiklinger) kan benyttes. De selges ofte med en stammehøgde 0,6-1 m.

Sykdommer  

‘Summerred’ kan angripes av frukttrekreft og skurv.

 


Warning: Undefined array key 0 in /srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php on line 341

Warning: Attempt to read property "slug" on null in /srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php on line 341

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss