Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hageeple ‘Torstein’

Malus domestica 'Torstein'

Slektsnavnet Malus, er et gresk ord som muligens kommer av meles eller melon, som igjen betyr frukt. Artsnavnet domestica betyr ofte brukt i hagene. Tidligere ble slekta kalt apal. Kun sorter (hybrider) dyrkes i dag. I Sverige blir eple kalt Äpple, og i England brukes navnet Apple.

Hjemsted/Opphav «Historia om Torstein-eplet er ei fin, men litt vemodig historie som illustrerer mykje av utviklinga i norsk fruktdyrking. Sorten Torstein har vore mellom våre aller viktigaste eple i omtrent 200 år, men nå er denne epoken slutt. Eit av dei første trea av sorten Torstein skulle vera planta i Opedal i Hardanger omkring 1760 og har namn etter Torsten Larssen Oppedal. Det kan hende at sorten var importert frå Danmark, men det kan vere like truleg at den var framkomen i Hardanger. Mortreet hadde ikkje spor etter poding, og det kan tyde på at det var spirt frå frø. Men på den andre sida blei epletre formeira med avlegging den gong, og då blei det heller ikkje podeknute. Vi kjenner ikkje til nokon sort i Danmark som liknar Torstein». (Info fra NIBIO.no).

Høyt, kraftigvoksende tre med en vid, rund krone, vakker, hvit blomstring og middels store, flatrunde, skeive, gule epler med en rød dekkfarge i striper. God smak uten særlig aroma. Beste vintereple. Klimasone: H4.

  • Malus domestica 'Torstein' Bildet er fra NIBIO.no, Fotograf er Finn Måge.

Sortsbeskrivelse av ‘Torstein’

Stort, opprett, kraftigvoksende tre med en vid, rund krone. Etter planting tar det noen år før treet begynner å bære frukt. Sorten er lett å dyrke og den gir stor avling.

Knapt middels store, noe flatrunde og skeive, svært velformete, gule epler med en rød dekkfarge i striper. Frukta har en god smak uten særlig aroma. Frukta har glatt seigt skall og fruktkjøttet er fast og noe tørt.

Blomstring: Tidlig til middels tidlig blomstring. God pollenproduksjon.

Modningstid: September-oktober.

Høstetid:     Sist i september.

Brukstid:     Sist i september til februar. Vårt beste lagringseple.

Pollensorter for ‘Torstein’

Gode pollensorter er blant annet ‘Discovery’, ‘Filippa’, ‘Katja’, ‘Sävstadholm’ og ‘Transparente Blanche’.

Vekstkrav og klimasone

Eple trives best i en næringsrik, godt drenert, sandblandet moldjord med en pH mellom 6 og 6,5, på en solrik plass. God blomstring betinger årlig gjødsling. Planting i gammel frukttrejord, kan gi jordtrøtthet, noe som gir en dårligere vekst.

Eple ‘Torstein’ tilrås plantet til klimasone: H4.

Bruksområder     

Torstein var største handelssort i Norge fram til 1980. På grunn av sine gode lagringsegenskaper har den vært vårt beste vintereple. I dag er sorten Torstein på vei til å bli historie, og det er ‘Rød Torstein’ som dyrkes mest i dag. Den finnes i mange småhager. Brukes mye som bordfrukt.

Eple er en viktig matplante, som brukes til mange forskjellige matretter og drikke. Eple er også et verdifullt prydtre med sine vakre, hvite blomster på forsommeren og sine dekorative frukter om høsten. Treet benyttes både som et frittstående tre og i grupper. Endelig må nevnes at Malus fremmer dyre- og fuglelivet, da de er populære planter for insekter som jakter pollen og nektar.

Allergifare

Malus er allergivennlig slekt for pollenallergikere. Helseproblemer med dyrking er ikke kjent. Ved spising av epler, kan bjørkeallergikere få allergilignende symptomer i munn og svelg. Personer med duftoverfølsomhet, må være oppmerksom på at noen sorter dufter sterkt. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Eple trenger årlig beskjæring om avlinga skal bli god. All beskjæring gjøres seinvinters eller om våren før veksten tar til. Trærne må bygges opp med noen hovedgreiner som blir skjelettet i treet. Deretter må en del nydannete skudd skjæres bort årlig og hovedgreiner må skjæres inn etter behov, for at treet ikke skal bli for stort og vidt. Men det er forskjell på sortene.

Formering

Eple formeres mest ved poding. Men meristemformering (mikrostiklinger) kan benyttes. De selges ofte med en stammehøgde 0,6-1 m.

Sykdommer

‘Torstein’ er noe utsatt for skurv, kreft og prikksyke.

En utvalgt mutant

Sorten ‘Rød Torstein’ oppstod som en rød mutasjon av den vanlige Torstein-sorten, og etter hvert ble den vårt mest dyrkede vintereple.

 


Warning: Undefined array key 0 in /srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php on line 341

Warning: Attempt to read property "slug" on null in /srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php on line 341

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss