Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hageeple ‘Transparente Blanche’

Malus domestica 'Transparente Blanche'

Slektsnavnet Malus, er et gresk ord som muligens kommer av meles eller melon, som igjen betyr frukt. Artsnavnet domestica betyr ofte brukt i hagene. Tidligere ble slekta kalt apal. Kun sorter (hybrider) dyrkes i dag. I Sverige blir eple kalt Äpple, og i England brukes navnet Apple.

Hjemsted/Opphav 'Transparente Blanche' har ukjent opphav. Sorten har lenge vært dyrket i de baltiske statene og tilgrensende deler av Russland. Den kom midt på 1800-tallet til Vest-Europa, men ble først mer alminnelig kjent på 1890-tallet i de fleste land i Europa og Nord-Amerika. Sorten kom til Norge omkring år 1900. Den har vært helt frem til 1990-tallet en av de mest kjente og dyrkede tidligsortene i Norge, men nå er den på vei ut av handelssortimentet. (Info fra NIBIO.no).

Relativt lavt tre med en rund krone, vakker, hvit blomstring og gulgrønne eller gulhvite epler uten dekkfarge. Eplene har en svak syrlig, god smak. Spiseeple og ikke et lagringseple. Klimasone: H5-6.

  • Malus domestica 'Transparente Blanche' Bildet er fra NIBIO.no, fotograf er Knut Sakshaug.

Sortsbeskrivelse av ‘Transparente Blanche’

Lite til middels stort tre med opprett vekst som ung, og senere med en rund krone. Treet bærer årvisst og det begynner å bære tidlig og rikt. Må skjæres sterkt for å oppnå tilfredsstillende fruktstørrelse.

Knapt middels stor, gulgrønn eller gulhvit frukt uten dekkfarge, og med en varierende form. Skallet er middels tykt, glatt og er ved modning fettet. Fruktkjøttet er gulhvitt, middels fint, mørt og saftig, med frisk syrlig smak og litt svak aroma.

Blomstring: Tidlig. Godt pollen.

Modningstid: August. Ujevn modning. Må høstes i flere omganger.

Høstetid:     Midten til slutten av august i Sør-Norge.

Brukstid:     Sist i august og utover.

Pollensorter for ‘Transparente Blanche’

Gode pollensorter er blant annet ‘Discovery’, ‘James Grieve’, ‘Katja’, ‘Sävstadholm’ og‘Summerred’.

Vekstkrav og klimasone

Eple trives best i en næringsrik, godt drenert, sandblandet moldjord med en pH mellom 6 og 6,5, på en solrik plass. God blomstring betinger årlig gjødsling. Planting i gammel frukttrejord, kan gi jordtrøtthet, noe som gir en dårligere vekst.

Eple ‘Transparente Blanche’ tilrås plantet til klimasone: H5-6.

Bruksområder

Vanlig i småhager. Frukta hos sorten har svært kort holdbarhet, og blir brukt som bordfrukt eller som husholdningsfrukt. Eplet er et spiseeple direkte fra treet og ikke et lagringseple.

Eple er en viktig matplante, som brukes til mange forskjellige matretter og drikke. Eple er også et verdifullt prydtre med sine vakre, hvite blomster på forsommeren og sine dekorative frukter om høsten. Treet benyttes både som et frittstående tre og i grupper. Endelig må nevnes at Malus fremmer dyre- og fuglelivet, da de er populære planter for insekter som jakter pollen og nektar.

Allergifare

Malus er allergivennlig slekt for pollenallergikere. Helseproblemer med dyrking er ikke kjent. Ved spising av epler, kan bjørkeallergikere få allergilignende symptomer i munn og svelg. Personer med duftoverfølsomhet, må være oppmerksom på at noen sorter dufter sterkt. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Eple trenger årlig beskjæring om avlinga skal bli god. All beskjæring gjøres seinvinters eller om våren før veksten tar til. Trærne må bygges opp med noen hovedgreiner som blir skjelettet i treet. Deretter må en del nydannete skudd skjæres bort årlig og hovedgreiner må skjæres inn etter behov, for at treet ikke skal bli for stort og vidt. Men det er forskjell på sortene.

Formering

Eple formeres mest ved poding. Men meristemformering (mikrostiklinger) kan benyttes. De selges ofte med en stammehøgde 0,6-1 m.

Sykdommer  

‘Transparente Blanche’ er utsatt for frukttrekreft i kyststrøk og i rå, kald jord, men er sterk mot skurv og mjøldogg.

 

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss