Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hageplomme ‘Edda’

Prunus domestica 'Edda'

Slektsnavnet Prunus er et gammelt latinsk navn på slekta. Artsnavnet domestica (lat.) betyr som tilhører huset, heimen, det vi si som dyrkes.

Hjemsted/Opphav Sorten Edda er en norsk sort som er foredla fram på forsøksstasjonen Njøs i Leikanger i Sogn etter krysninger utført på 19v0-talet. Foreldresortene til Edda skal være ‘Czar’ og ‘Prune Peache’, og sorten fikk navn og ble beskrevet første gang i 1970. (Info fra NIBIO.no)

Middels til lavt frukttre med opprett vekst, vakker, hvit blomstring og middels store, runde mørkeblå plommer men en god og aromatisk smak. Allergivennlig tre for steder med en mild vinter. Viktig tre for bier og pollinerende insekter. Klimasone: H3.

Plantebeskrivelse av sorten ‘Edda’

Middels til lite tre med opprett vekst og trange greinvinkler. Men flere hovedgreiner blir raskt snaue og uten plass for blomsterknopper. Dermed minker avlinga. Vanskelig å dyrke,

Middels til stor, rund eller litt oval, mørk blå plomme med en svært god, aromatisk smak. Gult, fast fruktkjøtt, og steinen løsner lett fra fruktkjøttet. Ujevn bæring.

Blomstring: Middels tidlig.

Modningstid: August.

Brukstid:     Siste halvdel av august.

Pollensorter

Siden sorten ikke er selvfertil, trengs en pollensort. Gode pollensorter for ‘Edda’ er blant annet sortene ‘Opal’, ‘Herman’ og ‘Victoria’.

Vekstkrav og klimasone

Plomme er et nøysomt tre som trives best i godt drenert, næringsrik, kalkholdig, sandblandet jord på solrik plass. Treet vokser godt i kystområder, og trives i bymiljø. Plomme fremmer dyre- og fuglelivet. Viktig tre for bier, med tanke på pollen og nektar.

Plomme ‘Edda’ tilrås plantet til klimasone H3.

Bruksområder

Den fine ytre og indre kvaliteten av ‘Edda’ gjør sorten ettertrakta. Den dyrkes både i handelsdyrkinga og i småhager. Det finnes sorter som modner tidligere, men ingen av disse har den fine kvaliteten som ‘Edda’. Først og fremst en sort for steder med en mild vinter.

Frukta brukes på mange måter, den er god å spise i naturlig tilstand, den er ei bordfrukt og den egner seg godt til sylting og annen konservering.

Allergifare

Prunus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere utendørs. Snittblomster kan imidlertid hos enkelte allergikere gi overfølsomhetsproblemer for duft.

Beskjæring 

Plommetrær trenger årlig beskjæring om avlinga skal bli god. All beskjæring gjøres seinvinters eller om våren før veksten tar til.

Trærne må bygges opp med noen hovedgreiner som blir skjelettet i treet. Start med å skjære bort de laveste greinene slik at gressklipperen kommer under treet. Så fjernes skadde, syke og døde greiner ved at disse skjæres eller sages helt inntil greinputen slik at det ikke blir stående igjen greintappen. Deretter må en del nydannete skudd skjæres bort årlig og hovedgreiner må skjæres inn etter behov. Ta bort alle greiner som vokser innover i treet, og om greiner krysser hverandre fjernes den svakeste greina. La det bli igjen 4-5 hovedgreiner, og la en av disse være en topp i treet. Når hovedgreinene skjæres tilbake, så bør disse kuttes over knopper som vender utover og ikke oppover. Dermed vil treet etter hver bli lavere og få en slags paraplyform. Men treet må tilpasses den plassen som er til rådighet. En beskjæring vil gi et mer luftig tre, noe som i neste omgang vil redusere angrep av sopper, som trives best i et fuktig tett klima.

Systematisk uttynning av karten er nødvendig for at kvaliteten skal bli tilfredsstillende, men her er det sortsforskjeller. Uten tynning av fruktene blir frukta mindre og mer ujevn i formen, og smaken blir dårligere.

Formering

Plomme blir ofte podet på middels svaktvoksende grunnstammer. I og med at ikke alle plommekultivarene er selvfertile, må vi ha tanke på at det er rett pollensort i nærheten, i egen hage eller hos naboene. Pollinerende insekter følger ikke nabogrensene.

Sykdommer

Sorten har et friskt bladverk, men gummiflod kan feste seg i greinvinklene.

 


Notice: Undefined offset: 0 in /srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php on line 341

Notice: Trying to get property 'slug' of non-object in /srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php on line 341

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss