Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hageplomme ‘Experimentalfältets Sviskon’ E

Prunus domestica ‘Experimentalfältets Sviskon’ E

Slektsnavnet Prunus er et gammelt latinsk navn på slekta. Artsnavnet domestica (lat.) betyr som tilhører huset, heimen, det vi si som dyrkes.

Hjemsted/Opphav Sorten ‘Experimentalfältets Sviskon’ E er en utvalgt svensk eliteplante (E-plante) fra 1995, som ble foredlet fram i 1865 ved Kungliga Lantbruksakademins Experimentalfält i Stockholm.

Lite til middels høyt frukttre med svak vekst, vakker, hvit blomstring og avlange, blå plommer men en søt, god og aromatisk smak. Allergivennlig tre for en solåpen plass. Viktig tre for bier og pollinerende insekter. Klimasone: H3.

  • Prunus domestica ‘Experimentalfältets Sviskon’ E

Plantebeskrivelse av sorten 

Lite til middels stort tre med opprett, svaktvoksende vekst. Sorten gir bra til middels avling. Middels stor, avlang, blå plomme med søt, god, aromatisk smak.

Blomstring: Tidlig. Godt pollen. Selvfertil sort, så ingen pollensort trengs ikke.

Modningstid: September.

Brukstid:     Midt i september.

Vekstkrav og klimasone

Plomme er et nøysomt tre som trives best i godt drenert, næringsrik, kalkholdig, sandblandet jord på solrik plass. Treet vokser godt i kystområder, og trives i bymiljø. Plommetrær fremmer dyre- og fuglelivet. Viktig tre for bier, med tanke på pollen og nektar.

Plomme ‘Experimentalfältets Sviskon’ E tilrås plantet til klimasone H3.

Bruksområder  

Nøysom plommesort som modner tidlig, men som modner ujevnt. Plantes ofte i småhager. Frukta er en god bordfrukt og den egner seg godt til syltetøy og tørking.

Allergifare

Prunus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere utendørs. Snittblomster kan imidlertid hos enkelte allergikere gi overfølsomhetsproblemer for duft.

Beskjæring 

Plommetrær trenger årlig beskjæring om avlinga skal bli god. All beskjæring gjøres seinvinters eller om våren før veksten tar til.

Trærne må bygges opp med noen hovedgreiner som blir skjelettet i treet. Start med å skjære bort de laveste greinene slik at gressklipperen kommer under treet. Så fjernes skadde, syke og døde greiner ved at disse skjæres eller sages helt inntil greinputen slik at det ikke blir stående igjen greintappen. Deretter må en del nydannete skudd skjæres bort og hovedgreiner må skjæres inn etter behov. Ta bort alle greiner som vokser innover i treet, og om greiner krysser hverandre fjernes den svakeste greina. La det bli igjen 4-5 hovedgreiner, og la en av disse være en topp i treet. Når hovedgreinene skjæres tilbake, så bør disse kuttes over knopper som vender utover og ikke oppover. Dermed vil treet etter hver bli lavere og få en slags paraplyform. Men treet må tilpasses den plassen som er til rådighet. En beskjæring vil gi et mer luftig tre, noe som i neste omgang vil redusere angrep av sopper, som trives best i et fuktig tett klima.

En systematisk uttynning av karten er nødvendig for at kvaliteten skal bli tilfredsstillende, men her er det sortsforskjeller. Uten tynning av fruktene blir frukta mindre og mer ujevn i formen, og smaken blir dårligere.

Formering

Plomme blir ofte podet på middels svaktvoksende grunnstammer. I og med at ikke alle plommekultivarene er selvfertile, må vi ha tanke på at det er rett pollensort i nærheten, i egen hage eller hos naboene. Pollinerende insekter følger ikke nabogrensene.

Sykdommer  

‘Experimentalfältets Sviskon’ E er stort sett et friskt plommetre..


Warning: Undefined array key 0 in /srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php on line 341

Warning: Attempt to read property "slug" on null in /srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php on line 341

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss