Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hageeple ‘Jubileum’ E

Malus domestica 'Jubileum' E

Slektsnavnet Prunus er et gammelt latinsk navn på slekta. Artsnavnet domestica (lat.) betyr som tilhører huset, heimen, det vi si som dyrkes. Sorten ‘Jubileum’ er en svensk E-plante.

Hjemsted/Opphav ’Jubileum’ er en svensk plommesort som ble registrert og fikk navn i 1990. Krysning og testing ble utført ved Balsgård i Sverige, og foreldrene er sortene ’Giant’ og ’Yakima’. Ved NLH ble den prøvedyrka fra 1982. (Info fra NIBIO.no)

Middels høyt frukttre med uregelmessig vekstform. Vakker, hvit blomstring og middels store, runde purpurblå plommer men en god smak. Allergivennlig, nøysomt tre for en solåpen plass. Viktig tre for bier og pollinerende insekter. Klimasone: H4-5.

  • Prunus domestica 'Jubileum' E (Hageplomme 'Jubileum' E)

Plantebeskrivelse av sorten

Middels til stort tre, opprett som ung, senere en rund, vid krone. Det er mindre behov for uttynning av kart enn hos ‘Opal’ og ‘Victoria’. Treet gir en stor og årviss avling. Krever lang, varm sommer.

Svært store, ovale, blåfiolett, doggete, rødfiolette plommer med gult, fast fruktkjøtt med en syrlig, god smak.

Blomstring: Tidlig til middels tidlig. Godt pollen. Delvis selvfertil.

Modningstid:  September.

Brukstid:      Siste halvdel av september.

Pollensorter

‘Jubileum’ E er delvis selvfertil, men avlinga blir ofte bedre med en pollensort, som for eksempel ‘Opal’ eller ‘Victoria’, i nærheten.

Vekstkrav og klimasone

Plomme er et nøysomt tre som trives best i godt drenert, næringsrik, kalkholdig, sandblandet jord på solrik plass. Treet vokser godt i kystområder, og trives i bymiljø. Plomme fremmer dyre- og fuglelivet. Viktig tre for bier, med tanke på pollen og nektar.

Plomme ‘Jubileum’ E tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder

Norske fruktdyrkere har vist stor interesse for ’Jubileum’, og den blir i dag ofte plantet (fjerde viktigste handelssort i 2012). Den blir mer og mer vanlig i småhager også. Frukta brukes på mange måter, den er god å spise i naturlig tilstand, den er ei god bordfrukt og den egner seg godt til sylting og annen konservering.

Allergifare

Prunus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere utendørs. Snittblomster kan imidlertid hos enkelte allergikere gi overfølsomhetsproblemer for duft.

Beskjæring 

Plommetrær trenger årlig beskjæring om avlinga skal bli god. All beskjæring gjøres seinvinters eller om våren før veksten tar til.

Trærne må bygges opp med noen hovedgreiner som blir skjelettet i treet. Start med å skjære bort de laveste greinene slik at gressklipperen kommer under treet. Så fjernes skadde, syke og døde greiner ved at disse skjæres eller sages helt inntil greinputen slik at det ikke blir stående igjen greintappen. Deretter må en del nydannete skudd skjæres bort årlig og hovedgreiner må skjæres inn etter behov. Ta bort alle greiner som vokser innover i treet, og om greiner krysser hverandre fjernes den svakeste greina. La det bli igjen 4-5 hovedgreiner, og la en av disse være en topp i treet. Når hovedgreinene skjæres tilbake, så bør disse kuttes over knopper som vender utover og ikke oppover. Dermed vil treet etter hver bli lavere og få en slags paraplyform. Men treet må tilpasses den plassen som er til rådighet. En beskjæring vil gi et mer luftig tre, noe som i neste omgang vil redusere angrep av sopper, som trives best i et fuktig tett klima.

En systematisk uttynning av karten er nødvendig for at kvaliteten skal bli tilfredsstillende, men her er det sortsforskjeller. Uten tynning av fruktene blir frukta mindre og mer ujevn i formen, og smaken blir dårligere.

Formering

Plomme blir ofte podet på middels svaktvoksende grunnstammer. I og med at ikke alle plommekultivarene er selvfertile, må vi ha tanke på at det er rett pollensort i nærheten, i egen hage eller hos naboene. Pollinerende insekter følger ikke nabogrensene.

 Sykdommer  

‘Jubileum’ får frukter som av og til får litt gummiflod og monilia, som enkelte år kan gi en del råtne plommer.


Warning: Undefined array key 0 in /srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php on line 341

Warning: Attempt to read property "slug" on null in /srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php on line 341

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss