Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hageplomme ‘Reine Claude d’Oullins» E

Prunus domestica 'Reine Claude d'Oullins'' E

Slektsnavnet Prunus er et gammelt latinsk navn på slekta. Artsnavnet domestica (lat.) betyr som tilhører huset, heimen, det vi si som dyrkes. Sorten ‘Reine Claude d’Oullins’ er en svensk E-plante.

Hjemsted/Opphav Oullins, som sorten ofte kalles, ble funnet i Frankrike ca 1860, men opphavet er noe uklart. Sorten kom til Norge i 1880. Oullins var med sin utsøkte smakskvalitet, lenge den viktigste plommesorten her i landet. Fortsatt dyrkes endel av sorten, men nyere sorter som tåler transport bedre overtar stadig mer av dyrking og marked. (Info fr NIBIO.no)

Stort, kraftigvoksende frukttre med opprett vekst. Vakker, hvit blomstring og store, runde, litt flattrykte gule plommer med en syrlig, god smak og fin aroma. Allergivennlig, nøysomt tre for en solåpen plass. Viktig tre for bier og pollinerende insekter. Klimasone: H4.

  • Prunus domestica 'Reine Claude d'Oullins'' E

Plantebeskrivelse av sorten ‘Reine Claude d’Oullins’

Stort, kraftigvoksende tre med opprett vekst. Riktbærende tre, men ulempene med sorten er at treet har en tendens til vekselbæring, dvs. at den gir frukt bare annethvert   år, og at kvaliteten kan bli dårlig i år med rik bæring. Videre er plommene nokså ømtålige og får lett skjemmende flekker i skallet.

Stor, rund, litt flattrykt, gul plomme med et saftig, gulgrønt, ganske løst fruktkjøtt med en søt, litt syrlig smak og fin aroma. Skallet er tynt.

Blomstring: |Middels tidlig – sein. Selvfertil. God pollensort til andre sorter.

Modningstid:        |August-september.

Brukstid:     Første halvdel av september.

.Pollensorter

Sorten ‘Reine Claude d’Oullins’ E er selvfertil, men avlinga blir ofte bedre med en pollensort i nærheten, som for eksempel ‘Edda’ eller ‘Opal’.

Vekstkrav og klimasone

Plomme er et nøysomt tre som trives best i godt drenert, næringsrik, kalkholdig, sandblandet jord på solrik plass. Treet vokser godt i kystområder, og trives i bymiljø. Plommetrær fremmer dyre- og fuglelivet. Viktig tre for bier, med tanke på pollen og nektar.

Plomme ‘Reine Claude d’Oullins’ E tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder

Sorten ‘Reine Claude d’Oullins’ er en nøysom plommesort som fortsatt er viktig i Norge. Brukes ofte i småhager. Frukta er god å spise i naturlig tilstand, den er ei god bordfrukt og den egner seg godt til sylting og annen konservering.

Allergifare

Prunus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere utendørs. Snittblomster kan imidlertid hos enkelte allergikere gi overfølsomhetsproblemer for duft.

Beskjæring 

Plommetrær trenger årlig beskjæring om avlinga skal bli god. All beskjæring gjøres seinvinters eller om våren før veksten tar til.

Trærne må bygges opp med noen hovedgreiner som blir skjelettet i treet. Start med å skjære bort de laveste greinene slik at gressklipperen kommer under treet. Så fjernes skadde, syke og døde greiner ved at disse skjæres eller sages helt inntil greinputen slik at det ikke blir stående igjen greintappen. Deretter må en del nydannete skudd skjæres bort og hovedgreiner må skjæres inn etter behov. Ta bort alle greiner som vokser innover i treet, og om greiner krysser hverandre fjernes den svakeste greina. La det bli igjen 4-5 hovedgreiner, og la en av disse være en topp i treet. Når hovedgreinene skjæres tilbake, så bør disse kuttes over knopper som vender utover og ikke oppover. Dermed vil treet etter hver bli lavere og få en slags paraplyform. Men treet må tilpasses den plassen som er til rådighet. En beskjæring vil gi et mer luftig tre, noe som i neste omgang vil redusere angrep av sopper, som trives best i et fuktig tett klima.

En systematisk uttynning av karten er nødvendig for at kvaliteten skal bli tilfredsstillende, men her er det sortsforskjeller. Uten tynning av fruktene blir frukta mindre og mer ujevn i formen, og smaken blir dårligere.

Formering

Plomme blir ofte podet på middels svaktvoksende grunnstammer. I og med at ikke alle plommekultivarene er selvfertile, må vi ha tanke på at det er rett pollensort i nærheten, i egen hage eller hos naboene. Pollinerende insekter følger ikke nabogrensene.

Sykdommer

Sorten ‘Reine Claude d’Oullins’ er stort sett et friskt plommetre


Warning: Undefined array key 0 in /srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php on line 341

Warning: Attempt to read property "slug" on null in /srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php on line 341

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss