Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Surkirsebær ‘Skyggemorell’ E

Prunus cerasus 'Skyggemorell' E

Artsdatabanken mener nå at surkirsebær bør hete kirsebær. Slektsnavnet Prunus er et gammelt latinsk navn på slekta. Artsnavnet cerasus er et gammelt navn på kirsebær, som har sin opprinnelse i Kerasos, som er et viktig dyrkingsområde for kirsebær i Lilleasia. Sorten ‘Skyggemorell’ E har fått navnet av at sorten trives på skyggefulle steder. På svensk kalles treet surkörsbär, mens i England brukes navn som sour cherry, tart cherry og dwarf cherry.

Hjemsted/Opphav Prunus cerasus finnes viltvoksende fra Sørøst-Europa til Iran, Kurdistan og det nordlige India. I Norge finnes den naturalisert noen steder på Østlandet og langs kysten til Frosta og Snåsa. Sorten er en svensk eliteplante (E-plante). I fruktdyrking er ‘Skyggemorell’ en svært viktig sort.

Middels stort frukttre med en rund krone og hengende smågreiner, hvite blomster og mørkerøde frukter med en syrlig, aromatisk smak. Allergivennlig, nøysomt tre for en plass i sol og halvskygge. Klimasone: H5.

  • Prunus cerasus 'Skyggemorell'

Plantebeskrivelse

4-6 m høyt, løvfellende, middels kraftigvoksende tre med rund krone og tynne, hengende greiner. Vinterkvister har skruestilte, eggformete, spisse knopper og gulbrun marg. Barken som først er lysegrå, blir etter hvert rødlig brun. Unge skudd er snaue. Planten kan danne rotskudd.

Smale, eggforma eller omvendt eggforma, 6-8 cm lange, tilspissete, fint dobbelt sagtannete blad. Bladene, som er mørkegrønne og skinnende, er som regel snaue, men undersiden hos unge blad kan være svakt håret. Bladskaftet, som er 1-3 cm langt, har 1-2 grønne kjertler på skaftet. Gulrøde høstfarger.

Sorten ‘Skyggemorell’ E er selvfertil, det vil si at den ikke trenger noen pollensort for å bære frukt. Blomstring skjer etter løvsprett med hvite blomster, 2-2,5 cm brede, som sitter i knipper med 3-4 sammen, sist i mai. Det sitter små blader ved grunnen av fruktskaftene.

I august kommer ca. 2 cm brede, runde, mørkerøde frukter med en syrlig, aromatisk smak. Høstetid er fra sist i august og i september. Treet gir en stor avling.

Vekstkrav og klimasone

Kirsebær (surkirsebær) er et nøysomt tre som trives best i godt drenert, næringsrik, kalkholdig, sandblandet jord på solrik plass. I naturen vokser kirsebær oftest i lett sandjord.

Prunus cerasus ‘Skyggemorell’ E tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Foruten som frukttre, egner kirsebær seg i naturområder, i alléer og som frittstående tre i hager og parker. Treet vokser godt i bymiljø, og det fremmer dyre- og fuglelivet. Viktig tre for bier, med tanke på pollen og nektar. Kirsebær av ‘Skyggemorell’ er gode å spise ferske og de er gode til saft, syltetøy, gelé, juice og likør. Sorten benyttes både i småhager og til handelsdyrking.

Allergifare

Prunus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere utendørs. Men snittblomster kan hos enkelte allergikere gi overfølsomhetsproblemer for duft.

Beskjæring

Kirsebær tåler godt beskjæring, og om det er ønskelig med beskjæring, så anbefales det en lett beskjæring på sensommeren eller tidlig på høsten. En slik beskjæring kan bli nødvendig om vi ønsker å redusere treets høyde eller tynne ut greiner i krona. Dermed unngår vi å forringe neste års blomstring. Beskjæring om våren fører til blødninger fra snittsårene.

Formering

Kirsebær formeres mest med poding.

Sykdommer

Kirsebær ‘Skyggemorell’ E er relativt sterk mot sykdommer, men er utsatt for monilia.

 


Warning: Undefined array key 0 in /srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php on line 341

Warning: Attempt to read property "slug" on null in /srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php on line 341

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss