Nektarin
Prunus persica var. nucipersicaEt synonymt navn er Prunus persica var nectarina. Slektsnavnet Prunus er et gammelt latinsk navn på slekta. Artsnavnet persica betyr fra Persia (Iran). Nektarin er en nær slektning av fersken, og regnes som en underart av arten fersken (Prunus persica), og som kan skyldes en mutasjon av fersken. Selve navnet har den fått etter nektar som anses å være "Gudenes drikk" siden den har så god smak. Nektarin har i motsetning til fersken glatt skall og den er noe mindre. Både i Sverige, Tyskland, Frankike og England heter planten nectarine.
1-2,5 m høyt, løvfellende frukttre med bred krone, mellomgrønne, blanke, smale blad, rosa blomster og rødgule frukter med god smak. Klimasone: H3.
Plantebeskrivelse
1-2,5 m høyt, løvfellende tre/busk med bred, tett vekst og mellomgrønne, halvblanke, smalt lansettformete blad som sitter svært tett på greinene.
Knallrosa blomster som kommer på bar kvist, det vil si før løvet kommer. Blomstene sitter tett på korte greiner. Treet er selvbestøvende (selvfertil).
Frukta som er mindre enn hos fersken, er rødgul med glatt, blank hud. Fruktkjøttet er saftig og velsmakende. Frukta er ei steinfrukt med en stor, furet stein i midten, som kan være festet til fruktkjøttet. Frukta modnes på sensommeren fra slutten av august til september.
Vekstkrav og klimasone
Nektarin er en kravfull plante som trives best i jevnt fuktig næringsrik, humusrik, kalkholdig, sandblandet jord på en solrik, lun og varm plass. Den optimale pH for nektarin hevdes å være i området pH 6,2-6,7. Treet bør vannes regelmessig.
Prunus persica var. nucipersica tilrås plantet til klimasone H3-4 om plantene beskyttes mot frost under blomstringa i mars-aprli. Her anbefales planting i stor potter som kan tas på et frostsikkert sted.
Bruk
Nektarin blir anbefalt plantet i store potter, som kan flyttes til et frostsikkert sted under blomstringa i mars-april. Ved planting i bakken anbefales planting som veggtre ved en sørvendt vegg. Her kan greiner festes ut til sidene i et espalier.
Nektarin spises naturell, alene som mellommåltid eller som dessert. Frukten passer også godt til fruktsalat og som tilbehør til varme retter. Nektarin kan også brukes til fyll i kaker og til kompott. Frukta er fettfattig og har et høyt kostfiberinnhold som er gunstig for fordøyelsen
Allergifare
Opplysninger om helseproblemer ved dyrking er ikke kjent i Norge. Frøet i den harde kjernen anses som giftig om det spises i større mengder. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.
Beskjæring
Nektarin krever ikke beskjæring, men du kan trimme kronen for å fremme vekst.
Formering
Nektarin er det vanlig å formere med poding på rotstokk.