Hagepære ‘Anna’ E
Pyrus x communis .Anna' ESlektsnavnet Pyrus er det latinske navnet på pære, opprinnelig Pirus, fra gresk apiros. Artsnavnet communis (lat.) betyr vanlig. På svensk heter treet Päron, mens i England brukes navnet common pear.
Høyt og bredt pæretre med grønt blankt bladverk, hvite blomster og spiselige, grønngule frukter med god smak. Allergivennlig tre for en varm og lun plass. Klimasone: H4.
Plantebeskrivelse
5-12 m høyt, løvfellende tre med en bred, kjegleformet krone, pålerot og en dypt furet, mørk brun bark. Rødlig brune kvister, som er snaue eller dunhåra. Langskuddene ender som oftest i en knopp, mens kortskudd kan ende som greintorner.
Glinsende, ovale til elliptiske, tilspissete, 2-8 cm lange, sagtannete blad, med en bølget rand. Bladene har ofte korte, svarte, strie hår langs midtnerven på oversiden og de kan ha hårtuster på undersiden. Ved bladfestet sitter øreblad. Bladene får høstfarger i rødt og gult.
Treet blomstrer tidlig på bar kvist, det vil si før bladene kommer -oftest i mai, med hvite, om lag 3 cm brede blomster, som sitter i halvskjermer. Blomsten som åpner seg innover, har filthåret blomsterbunn og røde pollenknapper. Treet er godt pollentre.
Sorten ‘Anna’ E har middels store til store, gulgrønne, pæreforma, middels saftige pærer med karakteristiske grønne skallpunkt og med en svært god smak. Fruktene modner i siste halvdel av september. Brukstid for pærer fra ‘Anna’ E er fra september til november. Treet har en sikker årviss bæreevne.
Pollensorter
Gode pollensorter er blant annet sortene ‘Broket Juli’ og ‘Clara Frijs’.
Vekstkrav og klimasone
Pære er et nøysomt tre som trives best i godt drenert, næringsrik, kalkholdig, sandblandet jord på solrik plass. Bør plantes på en lun vokseplass. Treet fremmer dyre- og fuglelivet. Viktig tre for bier, med tanke på pollen og nektar.
Pære ‘Anna* E tilrås plantet til klimasone H4.
Bruksområder
Sorten ‘Anna’ E blir ofte brukt i småhager, hvor den anbefales brukt som veggtre. Men den brukes også i salgsdyrkinga i Sør-Norge. Pærefruktene brukes som spisefrukt og til matlaging.
Men treets gode kronestruktur, rike blomstring og glinsende bladverk, gir treet også stor prydverdi. I tillegg har treet som oftest vakre høstfarger.
Allergifare
Det finnes ingen kjente opplysninger om helseproblemer ved dyrking av pæretreet (Pyrus communis). Men bjørkeallergikere kan få symptomer ved spising av pærer. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.
Beskjæring
Pære trenger beskjæring. Ved beskjæring av pæretre er det viktig å fjerne store greiner som blokkerer lyset til de fruktgivende greinene. Ofte betyr det store greiner som vokser mot toppen av treet. Kutt disse så nærme stammen som mulig, og ha som mål at det skal være godt med lys til alle greinene på treet, ikke bare de som er øverst. Det betyr større, flere og søtere pærer! De øverste greinene som skjæres bort er som regel ikke spesielt fruktgivende uansett, så man «taper» ikke noe på å fjerne disse. Pæretrær bør beskjæres kun tidlig om våren. Det er viktig å vente med beskjæringsjobben til temperaturen ligger over 0 grader. Det skal helst ikke være minusgrader i luften de nærmeste dagene etter beskjæring.
Formering
Pæretrær blir vanligvis podet, men artene kan formeres med frø. Ungdomsfasen fram til blomstring varer imidlertid seks til ti år. Podete trær får en rikere blomstring.
Sykdommer
Sorten ‘Anna’ E er en frisk sort, som er lite plaget av sykdommer.