Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hagepære ‘Broket Juli’

Pyrus communis 'Broket Juli'

Slektsnavnet Pyrus er det latinske navnet på pære, opprinnelig Pirus, fra gresk apiros. Artsnavnet communis (lat.) betyr vanlig. Pyrus commúnis var. sátiva blir brukt som samlebetegnelse på de kultivarene (sortene) som blir brukt til fruktdyrking. Sortsnavnet ‘Broket Juli’ er opprinnelig fransk. På svensk heter pæretreet Päron, mens i England brukes navnet common pear.

Hjemsted/Opphav Arten Pyrus communis kommer fra Europa og Lilleasia, og er muligens framkommet ved en hybridisering mellom flere nærstående arter, blant annet Pyrus pyraster. Sorten ‘Broket Juli’ er dyrket fra 1857, og dyrket i Norge siden 1900-tallet.

Middels høyt pæretre med en åpen, uregelmessig krone, grønt blankt bladverk, hvite blomster på bar kvist, og grønngule frukter med brunrøde striper. Smaken er god. Allergivennlig tre med flotte røde høstfarger, for en varm og lun plass. Klimasone: H4.

  • Pyrus x communis 'Broket Juli'

Plantebeskrivelse

Middels høyt, pæretre med en åpen, uregelmessig krone. Rødlig brune kvister, som er snaue eller dunhåra. Langskuddene ender som oftest i en knopp, mens kortskudd kan ende i greintorner.

Glinsende, ovale til elliptiske, tilspissete, 2-8 cm lange, sagtannete blad, med en bølget rand. Bladene har ofte korte, svarte, strie hår langs midtnerven på oversiden og de kan ha hårtuster på undersiden. Ved bladfestet sitter øreblad.

Treet blomstrer middels tidlig og lenge, på bar kvist, det vil si før bladene kommer, oftest i mai, med hvite, om lag 3 cm brede blomster, som sitter i halvskjermer. Blomsten som åpner seg innover, har filthåret blomsterbunn og røde pollenknapper.

Middels store, skeive, egg- til pæreforma, grønngule frukter med brune eller røde striper. Skallet er nesten glatt med brun rust omkring stilken. God smak og aroma. Riktbærende tre. Høstetida er fra sist i august til først i september, og brukstida er fra først i september. Brukstida er kort.

Pollensorter

Gode pollensorter er ‘Clara Frijs’, ‘Conference’ og ‘Herrepære’.

Vekstkrav og klimasone

Pære er et nøysomt tre som trives best i godt drenert, næringsrik, kalkholdig, sandblandet jord på solrik plass. Bør plantes på en lun vokseplass. Treet fremmer dyre- og fuglelivet. Viktig tre for bier, med tanke på pollen og nektar.

Pære ‘Broket Juli’ tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder 

Sorten ‘Broket Juli’ er en svært god spisepære. Den plantes mest i småhager. Frukta kan også brukes til konservering.

Men treets gode kronestruktur, rike blomstring og glinsende bladverk, gir treet også stor prydverdi. I tillegg har treet svært vakre røde høstfarger.

Allergifare

Det finnes ingen kjente opplysninger om helseproblemer ved dyrking av pæretreet (Pyrus communis). Men bjørkeallergikere kan få symptomer ved spising av pærer. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

‘Broket Juli’ har behov for uttynning av kart. Ved beskjæring av pæretre er det viktig å fjerne store greiner som blokkerer lyset til de fruktgivende greinene. Ofte betyr det store greiner som vokser mot toppen av treet. Kutt disse så nærme stammen som mulig, og ha som mål at det skal være godt med lys til alle greinene på treet, ikke bare de som er øverst. Det betyr større, flere og søtere pærer! De øverste greinene som skjæres bort er som regel ikke spesielt fruktgivende uansett, så man «taper» ikke noe på å fjerne disse. Pæretrær bør beskjæres kun tidlig om våren. Det er viktig å vente med beskjæringsjobben til temperaturen ligger over 0 grader. Det skal helst ikke være minusgrader i luften de nærmeste dagene etter beskjæring.

Formering

Pæretrær blir vanligvis podet, men artene kan formeres med frø. Ungdomsfasen fram til blomstring varer imidlertid seks til ti år. Podete trær får en rikere blomstring.

Sykdommer

Sorten er sterk mot sykdommer.

 


Warning: Undefined array key 0 in /srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php on line 341

Warning: Attempt to read property "slug" on null in /srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php on line 341

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss