Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hagepære ‘Clara Frijs’ E

Pyrus communis 'Clara Frijs' E

Slektsnavnet Pyrus er det latinske navnet på pære, opprinnelig Pirus, fra gresk apiros. Artsnavnet communis (lat.) betyr vanlig. Sortsnavnet ‘Clara Frijs’ er evensk. På svensk heter pæretreet Päron, mens i England brukes navnet common pear.

Hjemsted/Opphav Arten Pyrus communis kommer fra Europa og Lilleasia, og er muligens framkommet ved en hybridisering mellom flere nærstående arter. Sorten ‘Clara Frijs’ E er en svensk eliteplante (E-plante).

Høyt pæretre med utbredt krone, grønt blankt bladverk, hvite blomster på bar kvist, og lysegule, pæreformete frukter med svært god og aromatisk smak. Allergivennlig tre med flotte høstfarger, for en varm og lun plass. Klimasone: H2-3.

  • Pyrus communis 'Clara Frijs' E (Pære 'Clara Frijs' E) Foto: eplanta.se

Plantebeskrivelse

8-10 m høyt tre med utbredt krone, grønt, glinsende bladverk og hvite blomster. Rødlig brune kvister, som er snaue eller dunhåra. Langskuddene ender som oftest i en knopp, mens kortskudd kan ende som greintorner.

Glinsende, ovale til elliptiske, tilspissete, 2-8 cm lange, sagtannete blad, med en bølget rand. Bladene har ofte korte, svarte, strie hår langs midtnerven på oversiden og de kan ha hårtuster på undersiden. Ved bladfestet sitter øreblad.

Treet blomstrer tidlig eller middels tidlig på bar kvist, det vil si før bladene kommer -oftest i mai, med hvite, om lag 3 cm brede blomster, som sitter i halvskjermer. Blomsten som åpner seg innover, har filthåret blomsterbunn og røde pollenknapper. Sorten er et godt pollentre.

Sorten ‘Clara Frijs’ får middels til store, pæreformete, lysegule pærer med en svært god, aromatisk smak. Fruktkjøttet er fast og saftig. Treet har noe uregelmessig og sen bæring. Høstetid er fra siste halvdel av september, og brukstida er i oktober og november.

Pollensorter

Gode pollensorter for ‘Clara Frijs’ E er blant annet sortene ‘Broket Juli’, ‘Conference’ E og ‘Herrepære’.

Vekstkrav og klimasone

Pære er et nøysomt tre som trives best i godt drenert, næringsrik, kalkholdig, sandblandet jord på solrik plass. Bør plantes på en lun vokseplass. Treet fremmer dyre- og fuglelivet. Viktig tre for bier, med tanke på pollen og nektar.

Pære ‘Clara Frijs’ E tilrås plantet til klimasone H3-4.

Bruksområder 

Sorten ‘Clara Frijs’ E er en kravfull sort for de gode strøk, og den plantes ofte i småhager. Treet er et godt veggtre. Frukta brukes både som spisefrukt og til konservering.

Men treets gode kronestruktur, rike blomstring og glinsende bladverk, gir treet også stor prydverdi. I tillegg har treet svært vakre høstfarger.

Allergifare

Det finnes ingen kjente opplysninger om helseproblemer ved dyrking av pæretreet (Pyrus communis). Men bjørkeallergikere kan få symptomer ved spising av pærer. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

 Beskjæring

Pære trenger beskjæring. Ved beskjæring av pæretre er det viktig å fjerne store greiner som blokkerer lyset til de fruktgivende greinene. Ofte betyr det store greiner som vokser mot toppen av treet. Kutt disse så nærme stammen som mulig, og ha som mål at det skal være godt med lys til alle greinene på treet, ikke bare de som er øverst. Det betyr større, flere og søtere pærer! De øverste greinene som skjæres bort er som regel ikke spesielt fruktgivende uansett, så man «taper» ikke noe på å fjerne disse. Pæretrær bør beskjæres kun tidlig om våren. Det er viktig å vente med beskjæringsjobben til temperaturen ligger over 0 grader. Det skal helst ikke være minusgrader i luften de nærmeste dagene etter beskjæring.

Formering

Pæretrær blir vanligvis podet, men artene kan formeres med frø. Ungdomsfasen fram til blomstring varer imidlertid seks til ti år. Podete trær får en rikere blomstring.

Sykdommer

Sorten ‘Clara Frijs’ E er utsatt for sykdommer.

 


Warning: Undefined array key 0 in /srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php on line 341

Warning: Attempt to read property "slug" on null in /srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php on line 341

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss