Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hagepære ‘Keiserinne’

Pyrus communis 'Keiserinne'

Slektsnavnet Pyrus er det latinske navnet på pære, opprinnelig Pirus, fra gresk apiros. Artsnavnet communis (lat.) betyr vanlig. På svensk heter pæretreet Päron, mens i England brukes navnet common pear.

Hjemsted/Opphav Arten Pyrus communis kommer fra Europa og Lilleasia, og er muligens framkommet ved en hybridisering mellom flere nærstående arter. Sorten ‘Keiserinne’ er dyrket i Norge siden 1700-tallet, men dyrkes nesten ikke i dag.

Middels høyt pæretre med skeiv krone, grønt blankt bladverk, hvite blomster på bar kvist, og lyse grønngule, pæreformete frukter med svært god og aromatisk smak. Allergivennlig tre med flotte høstfarger, for en varm og lun plass. Klimasone: H3.

  • Pyrus x communis 'Keiserinne' Foto Stein Harald Hjeltnes

Plantebeskrivelse

5-6 m høyt tre med skeiv krone, lange skudd, grønt, glinsende bladverk og hvite blomster. Rødlig brune kvister, som er snaue eller dunhåra. Langskuddene ender som oftest i en knopp, mens kortskudd kan ende som greintorner.

Glinsende, ovale til elliptiske, tilspissete, 2-8 cm lange, sagtannete blad, med en bølget rand. Bladene har ofte korte, svarte, strie hår langs midtnerven på oversiden og de kan ha hårtuster på undersiden. Ved bladfestet sitter øreblad.

Treet blomstrer tidlig eller middels tidlig på bar kvist, det vil si før bladene kommer -oftest i mai, med hvite, om lag 3 cm brede blomster, som sitter i halvskjermer. Blomsten som åpner seg innover, har filthåret blomsterbunn og røde pollenknapper. Sorten har et dårlig pollen.

Sorten ‘Keiserinne’ får middels store, lange pæreforma, lys grønngul pære med litt rust i det glatte skallet. Svært god, søt smak. Kan spisses fra treet. Treet bærer tidlig og rikt. Høstetid er fra sist i august til først i september, og siden sorten egner seg dårlig til lagring, blir brukstida september.

Pollensorter

Gode pollensorter for ‘Clara Frijs’, ‘Conference’ og ‘Herrepære’.

Vekstkrav og klimasone

Pære er et nøysomt tre som trives best i godt drenert, næringsrik, kalkholdig, sandblandet jord på solrik plass. Bør plantes på en lun vokseplass. Treet fremmer dyre- og fuglelivet. Viktig tre for bier, med tanke på pollen og nektar. Svært kravfull sort.

Pære ‘Keiserinne’ tilrås plantet til klimasone H3.

Bruksområder 

Sorten ‘Keiserinne’ er et typisk spiseeple, så å si direkte fra treet. Egner seg kun i de beste strøk på Vestlandet. Den plantes mest i småhager. Treet er et godt veggtre. Frukta brukes også til konservering.

Men treets gode kronestruktur, rike blomstring og glinsende bladverk, gir treet også stor prydverdi. I tillegg har treet svært vakre høstfarger.

Allergifare

Det finnes ingen kjente opplysninger om helseproblemer ved dyrking av pæretreet (Pyrus communis). Men bjørkeallergikere kan få symptomer ved spising av pærer. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Pære trenger beskjæring. Ved beskjæring av pæretre er det viktig å fjerne store greiner som blokkerer lyset til de fruktgivende greinene. Ofte betyr det store greiner som vokser mot toppen av treet. Kutt disse så nærme stammen som mulig, og ha som mål at det skal være godt med lys til alle greinene på treet, ikke bare de som er øverst. Det betyr større, flere og søtere pærer! De øverste greinene som skjæres bort er som regel ikke spesielt fruktgivende uansett, så man «taper» ikke noe på å fjerne disse. Pæretrær bør beskjæres kun tidlig om våren. Det er viktig å vente med beskjæringsjobben til temperaturen ligger over 0 grader. Det skal helst ikke være minusgrader i luften de nærmeste dagene etter beskjæring.

Formering

Pæretrær blir vanligvis podet, men artene kan formeres med frø. Ungdomsfasen fram til blomstring varer imidlertid seks til ti år. Podete trær får en rikere blomstring.

Sykdommer

Sorten ‘Keiserinne’ er utsatt for skurv og frukttrekreft.

 


Notice: Undefined offset: 0 in /srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php on line 341

Notice: Trying to get property 'slug' of non-object in /srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php on line 341

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss