Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Pære, med sorter

Pyrus x communis

Slektsnavnet Pyrus er det latinske navnet på pære, opprinnelig Pirus, fra gresk apiros. Artsnavnet communis (lat.) betyr vanlig. På svensk heter treet Päron, mens i England brukes navnet common pear.

Hjemsted/Opphav Arten pære kommer fra Europa og Lilleasia, og er muligens framkommet ved en hybridisering mellom flere nærstående arter. I Norge finnes pære forvillet i fruktdyrkingsområdene i Sør-Norge. I fruktdyrkinga i Norge er det kun kultivarer (sorter) som dyrkes.

Frukttre med varierende kroneform, grønt blankt bladverk, hvite blomster og spiselige, grønngule, gule eller frukter med rødt i. Allergivennlig tre for en varm og lun plass. Klimasone: H4-5, etter sort.

  • Pyrus communis (Pære, med sorter) Foto fra frukt.no

Plantebeskrivelse

Opptil 15 m høyt, løvfellende tre med en bred, kjegleformet krone, pålerot og en dypt furet, mørk brun bark. Rødlig brune kvister, som er snaue eller dunhåra. Langskuddene ender som oftest i en knopp, mens kortskudd kan ende som greintorner.

Ovale til elliptiske, tilspissete, 2-8 cm lange blad, med en bølget rand. Bladene har ofte korte, svarte, strie hår langs midtnerven på oversiden og de kan ha hårtuster på undersiden. Bladene får høstfarger i rødt og gult.

Blomstring på bar kvist (før bladene kommer) i mai, med hvite, om lag 3 cm brede blomster, som sitter i halvskjermer. I blomsten er blomsterbunnen filthåret, pollenknappene røde og de åpner seg innover.

Pæreformete eller nesten runde, 5-15 cm lange frukter i gule, grønne, grå eller røde fargenyanser, alt etter sort. Modningstid i august og september, alt etter sort.

Vekstkrav og klimasone

pære er et nøysomt tre som trives best i godt drenert, næringsrik, kalkholdig, sandblandet jord på solrik plass. Treet fremmer dyre- og fuglelivet. Viktig tre for bier, med tanke på pollen og nektar.

Pære tilrås plantet til klimasone H3-5, alt etter sort (se sorter nedenfor).

Bruksområder

Pære brukes mest til fruktdyrking, men treet er også interessant som et prydtre i hager og i landskap. God kronestruktur, rik blomstring med hvite blomster på bar kvist og glinsende bladverk gir treet stor prydverdi. I tillegg har flere sorter vakre høstfarger. Pærefruktene brukes som spisefrukt og til matlaging.

Allergifare

Det finnes ingen kjente opplysninger om helseproblemer ved dyrking av pæretreet (Pyrus communis). Men bjørkeallergikere kan få symptomer ved spising av pærer. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Pære trenger beskjæring. Ved beskjæring av pæretre er det viktig å fjerne store greiner som blokkerer lyset til de fruktgivende greinene. Ofte betyr det store greiner som vokser mot toppen av treet. Kutt disse så nærme stammen som mulig, og ha som mål at det skal være godt med lys til alle greinene på treet, ikke bare de som er øverst. Det betyr større, flere og søtere pærer! De øverste greinene som skjæres bort er som regel ikke spesielt fruktgivende uansett, så man «taper» ikke noe på å fjerne disse. Pæretrær bør beskjæres kun tidlig om våren. Det er viktig å vente med beskjæringsjobben til temperaturen ligger over 0 grader. Det skal helst ikke være minusgrader i luften de nærmeste dagene etter beskjæring.

Formering

Pæretrær blir vanligvis podet, men artene kan formeres med frø. Ungdomsfasen fram til blomstring varer imidlertid seks til ti år. Podete trær får en rikere blomstring.

Noen utvalgte sorter av pære som er i handelen

 

Pære ‘Anna’ E        Foto: Eliteplanter.no

Pære ‘Anna’ E (Pyrus communis ‘Anna’ E) Ny norsk eliteplante (E-plante).

5-12 m høyt tre med en opprett vekst, litt bred krone, grønt, glinsende bladverk og hvite blomster på bar kvist. Middels store til store, gulgrønne, pæreforma, middels saftige pærer med karakteristiske grønne skallpunkt og velsmakende, svært god smak. Tidligbærene, årviss sort med stor bæreevne. Bør plantes på en lun vokseplass. For småhagedyrking, gjerne som veggtre. Brukes i salgsdyrkinga i Sør-Norge.

Blomstring: Middels tidlig blomstring. Godt pollentre.

Høstestid:    Siste halvdel av september.

Brukstid:       Ut november.

Pollensorter: ‘Broket Juli’ og ‘Clara Frijs’.

Sykdommer:          Sterk mot sjukdommer.

Klimasone: H4.

Pære ‘Broket Juli’

Pære ‘Broket Juli’ (Pyrus communis ‘Broket Juli’)  

3-4 m høyt tre med en opprett vekst, fint forma krone, grønt, glinsende bladverk og hvite blomster på bar kvist. Middels store, egg- til pæreforma, grønngule pærer som er rød på solsiden, med en god smak. Kan spises direkte fra treet. Riktbærende sort som kommer tidlig i bæring.  Bør plantes på en lun vokseplass. For småhagedyrking, gjerne som veggtre.

Blomstring: Middels tidlig og lenge blomstring. Godt pollentre.

Høstestid:    Sist i august-først i september.

Brukstid:       Først i september. Kort brukstid.

Pollensorter: ‘Clara Frijs’ og ‘Conference’

Sykdommer:          Sterk mot sjukdommer.

Klimasone: H4.

Pære ‘Carola’ E      Foto: eplanta.se

Pære ‘Carola’ E (Pyrus communis ‘Carola’ E) Svensk eliteplante (E-plante).

7-8 m høyt tre med en opprett vekst som blir mer utbredt etter hvert, grønt, glinsende bladverk og hvite blomster på bar kvist. Middels stor til stor, gulgrønn pære med en rødbrun farge på solsiden, og en god, syrlig smak. Fruktkjøttet er fast, men litt grovt. Frukta er ru i skallet. Middels avling, og treet kommer litt sent i bæring.  Kravfull sort som bør plantes på en lun vokseplass.

Blomstring: Tidlig blomstring.

Høstestid:    Oktober.

Brukstid:       Oktober – desember.

Pollensorter: ‘Bonne Louise’, ‘Clara Frijs’, ‘Conference’, ‘Herrepære’, m. fl.

Sykdommer:          Sterk mot skurv.

Klimasone: H3-4.

Pære ‘Clara Frijs’

Pære ‘Clara Frijs’ E (Pyrus communis ‘Clara Frijs’ E)   Svensk E-plante.

8-10 m høyt tre med utbredt krone, grønt, glinsende bladverk og hvite blomster på bar kvist. Middels til stor, pæreformet, lysegul pære med en svært god, aromatisk smak. Fruktkjøttet er fast og saftig. Noe uregelmessig og sen bæring. Kravfull sort for de gode strøk.

Blomstring: Middels tidlig blomstring. Godt pollentre.

Høstestid:    Siste halvdel av september.

Brukstid:       Oktober – november.

Pollensorter: ‘Broket Juli’, ‘Conference’ og ‘Herrepære’.

Sykdommer:          Utsatt for sykdommer.

Klimasone: H3-4.

Pære ‘Conference’ E     Foto. eplanta.se

Pære ‘Conference’ E (Pyrus communis ‘Conference’ E)   Svensk E-plante.

5-6 m høyt tre med opprett krone, grønt, glinsende bladverk og hvite blomster på bar kvist. Middels til stor, lang, pæreformet, grønngul pære med rustbrunt i skallet og som har en svært god, søt og aromatisk smak. Rik bæring. Svært kravfull sort. Godt veggtre.

Blomstring: Tidlig til middels tidlig blomstring. Godt pollentre.

Høstestid:    Fra midten av september.

Brukstid:       Oktober – januar.

Pollensorter: ‘Broket Juli’ og ‘Herrepære’.

Sykdommer:          Sterk mot sykdommer.

Klimasone: H3-4.

‘Gråpære’

Pære ‘Gråpære’ (Pyrus communis ‘Gråpære’)  

8-10 m høyt tre med en opprett vekst, grønt, glinsende bladverk og hvite blomster på bar kvist. Liten, toppforma, grågrønn-gråbrun pære, som er ru i skallet, og som har en svært god smak. Kanskje beste spiseepler direkte fra treet. Riktbærende, men noe uregelmessig bæring. For småhagedyrking, gjerne som veggtre. Brukes som tuntre.

Blomstring: Middels tidlig – sein blomstring. Dårlig pollen.

Høstetid:      Fra midten av september.

Brukstid:       September – oktober.

Pollensorter: ‘Broket Juli’, ‘Clara Frijs’ og ‘Herrepære’

Sykdommer:          Utsatt for skurv. Frukta kan sprekke i regn.

Klimasone: H4-5.

Pære ‘Herrepære’

Pære ‘Herrepære’ (Pyrus communis ‘Herrepære’)

6-8 m høyt tre med en vid og rund krone, grønt, glinsende bladverk og hvite blomster på bar kvist. Liten til middels stor, toppforma, lysegrønn-grønngul pære, med et glatt skall med noe rust i, og som har en svært god smak. Riktbærende tre. God i småhager. Mye brukt som pollentre.

Blomstring: Middels tidlig – sein blomstring. Godt pollen.

Høstetid:       Siste halvdel av september.

Brukstid:        Oktober.

Pollensorter:  ‘Anna’, ‘Broket Juli’, ‘Clara Frijs’ og ‘Conference’.

Sykdommer:          Noe utsatt for skurv og andre soppsjukdommer.

Klimasone: H4.

Pære ‘Ingeborg’ E         Foto: Eliteplanter.no

Pære ‘Ingeborg’ E (Pyrus communis ‘Ingeborg’ E) Ny norsk og svensk (E-plante).

6-8 m høyt tre med en opprett vekst, grønt, glinsende bladverk og hvite blomster på bar kvist. Middels til store, pæreforma, gulgrønn pære med glatt skall, med en velsmakende, søt og god smak. Riktbærende tre som kommer tidlig i bæring. Kravfull sort, bør plantes på en lun vokseplass.

Blomstring: Tidlig til middels tidlig blomstring. Dårlig pollen.

Høstestid:    Siste i september- først i oktober.

Brukstid:       oktober – desember.

Pollensorter: ‘Broket Juli’ og ‘Herrepære’.

Sykdommer:          Sterk mot sjukdommer.

Klimasone: H4.

Pyrus x communis ‘Keiserinne’

Pære ‘Keiserinne’ (Pyrus communis ‘Keiserinne’)

5-6 m høyt tre med skeiv krone, lange skudd, grønt, glinsende bladverk og hvite blomster på bar kvist. Middels stor, lang pæreforma, lys grønngul pære med litt rust i det glatte skallet. Svært god, søt smak. Kan spisses fra treet. Tidlig, rik bæring. Kravfull sort.

Blomstring: Tidlig til middels tidlig blomstring. Dårlig pollen.

Høstestid:    Sist i august – først i september.

Brukstid:       September.

Pollensorter: ‘Broket Juli’, ‘Clara Frijs’, ‘Conference’ og ‘Herrepære’.

Sykdommer:          Utsatt for skurv og kreft.

Klimasone: H3.

Pære ‘Moltke’

Pære ‘Moltke’ (Pyrus communis ‘Moltke’) (Syn. ‘Grev Moltke’)

5-6 m høyt tre med en fin pyramidal krone, grønt, glinsende bladverk og hvite blomster på bar kvist. Middels stor, eggforma, gul pære som er dekt av gråbrun rust. Svært god, søt smak. Rik bæring. Den mest dyrka sorten i Norge.

Blomstring: Tidlig til middels tidlig blomstring. Dårlig pollen.

Høstestid:    Siste halvdel av september.

Brukstid:        Oktober – november.

Pollensorter: ‘Broket Juli’, ‘Clara Frijs’, ‘Conference’ og ‘Herrepære’.

Sykdommer:          Sterk mot sykdommer.

Klimasone: H4.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss