Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hageplomme ‘Opal’ E

Prunus domestica 'Opal' E

Slektsnavnet Prunus er et gammelt latinsk navn på slekta. Artsnavnet domestica (lat.) betyr som tilhører huset, heimen, det vi si som dyrkes. Sorten ‘Opal’ Er både en svensk og norsk E-plante.

Hjemsted/Opphav ‘Opal’ er en svensk plommesort, som ble foredla fram på Alnarp i Skåne. Her ble det utført et stort foredlingsarbeid på 1920-tallet. Våren 1925 pollinerte de sorten ’Reine Claude d’Oullins’ med ’Early Favourite’. Av de frøkjernene som ble sådd ut, var det bare to frø som spirte, og senere døde en av disse to plantene. Siden denne gjenlevende planten hadde mange positive egenskaper, ble den til sorten ‘Opal’, som ble oppformert i 1936. Treet kom til Norge i 1950. (Info fra NIBIO.no)

Middels høyt frukttre med uregelmessig vekstform. Vakker, hvit blomstring og middels store, runde purpurblå plommer men en god smak. Allergivennlig, nøysomt tre for en solåpen plass. Viktig tre for bier og pollinerende insekter. Klimasone: H4-5.

  • Prunus domestica 'Opal' E -(Plomme 'Opal' E) Foto: Eliteplanter,no

Plantebeskrivelse av sorten

Middels stort tre med en utbredt vekstform og en rund krone. Må tynnes i de fleste år.

Middels stor, rund til oval, rødfiolett plomme med en gul grunnfarge. Fruktkjøttet er gult, søtt og saftig, med god smak og en fin aroma. Steinen løsner lett fra fruktkjøttet. God og jevn bæreevne.

Blomstring: Middels tidlig. Selvfertil plante. Ingen pollensort trengs.

Brukstid:     Fra sist i august.

Vekstkrav og klimasone

Plomme er et nøysomt tre som trives best i godt drenert, næringsrik, kalkholdig, sandblandet jord på solrik plass. Treet vokser godt i kystområder, og trives i bymiljø. Plomme fremmer dyre- og fuglelivet. Viktig tre for bier, med tanke på pollen og nektar.

Plomme ‘Opal’ E tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder

’Opal’ har vært vår hovedsort i handelsdyrkinga mange år, og fra år 2000 har det vært vår aller viktigste plommesort. Den er svært vanlig i småhager. Frukta brukes på mange måter, den er god å spise i naturlig tilstand, den er ei god bordfrukt og den egner seg godt til sylting og annen konservering.

Allergifare

Prunus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere utendørs. Snittblomster kan imidlertid hos enkelte allergikere gi overfølsomhetsproblemer for duft.

Beskjæring 

Plommetrær trenger årlig beskjæring om avlinga skal bli god. All beskjæring gjøres seinvinters eller om våren før veksten tar til.

Trærne må bygges opp med noen hovedgreiner som blir skjelettet i treet. Start med å skjære bort de laveste greinene slik at gressklipperen kommer under treet. Så fjernes skadde, syke og døde greiner ved at disse skjæres eller sages helt inntil greinputen slik at det ikke blir stående igjen greintappen. Deretter må en del nydannete skudd skjæres bort årlig og hovedgreiner må skjæres inn etter behov. Ta bort alle greiner som vokser innover i treet, og om greiner krysser hverandre fjernes den svakeste greina. La det bli igjen 4-5 hovedgreiner, og la en av disse være en topp i treet. Når hovedgreinene skjæres tilbake, så bør disse kuttes over knopper som vender utover og ikke oppover. Dermed vil treet etter hver bli lavere og få en slags paraplyform. Men treet må tilpasses den plassen som er til rådighet. En beskjæring vil gi et mer luftig tre, noe som i neste omgang vil redusere angrep av sopper, som trives best i et fuktig tett klima.

En systematisk uttynning av karten er nødvendig for at kvaliteten skal bli tilfredsstillende, men her er det sortsforskjeller. Uten tynning av fruktene blir frukta mindre og mer ujevn i formen, og smaken blir dårligere.

Formering

Plomme blir ofte podet på middels svaktvoksende grunnstammer. I og med at ikke alle plommekultivarene er selvfertile, må vi ha tanke på at det er rett pollensort i nærheten, i egen hage eller hos naboene. Pollinerende insekter følger ikke nabogrensene.

Sykdommer  

Opal’ er et friskt tre.


Warning: Undefined array key 0 in /srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php on line 341

Warning: Attempt to read property "slug" on null in /srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php on line 341

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss