Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hageplomme ‘Victoria Emla’ E

Prunus domestica 'Victoria Emla' E

Slektsnavnet Prunus er et gammelt latinsk navn på slekta. Artsnavnet domestica (lat.) betyr som tilhører huset, heimen, det vi si som dyrkes. Sorten ‘Victoria’ er E-plante både i Sverige og Norge.

Hjemsted/Opphav Victoria’ er en gammel engelsk plommesort, men opphavet til sorten og den første historia er ukjent. Den er omtalt på 1840-talet i England, og fra den tid og framover ble tre av Victoria planta i stort antall. Det ble den dominerende sorten i England, og den ble viktigste plommesort i mange andre land, blant annet i Norge. Opp gjennom tidene er det blitt plantet flere tre av Victoria enn av noen annen plommesort i Norge. (Info fra NIBIO.no)

Middels stort frukttre med en lav, litt vid vekstform med hengende greiner. Vakker, hvit blomstring og store, ovale, fiolettrøde plommer med et saftig fruktkjøtt, og en søt, litt syrlig, god smak. Allergivennlig tre for en solåpen plass. Viktig tre for bier og pollinerende insekter. Klimasone: H4.

  • Prunus domestica ‘Victoria Emla’ E (Plomme 'Victoria Emla' E) Foto: Eliteplanter.no

Plantebeskrivelse av sorten

Lite til middels stort tre med en lav, litt vid krone med hengende greiner. Sorten krever en lang og god sommer. Karten må tynnes årlig om fruktstørrelsen skal bli bra. Men veden er sprø slik at greiner lett kan knekke. Treet kan få skader i kalde vintre, særleg etter år med altfor stor avling. Svært god bæreevne, som gir en stor avling.

Stor, oval, fiolettrød plomme med et saftig fruktkjøtt, og en søt, litt syrlig, god smak.

Blomstring: Tidlig. Godt pollen. Selvfertil, det vil si at pollensort ikke trengs..

Modningstid: Siste halvdel av september.

Brukstid:     Siste halvdel av september-oktober.

Vekstkrav og klimasone

Plomme er et nøysomt tre som trives best i godt drenert, næringsrik, kalkholdig, sandblandet jord på solrik plass. Treet vokser godt i kystområder, og trives i bymiljø. Plomme fremmer dyre- og fuglelivet. Viktig tre for bier, med tanke på pollen og nektar.

Plomme ‘Victoria’ E tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder

’Victoria’ er en av hovedsortene i Norge. Den brukes i handelsyrkinga, og er svært vanlig i småhager. Frukta brukes på mange måter, den er god å spise i naturlig tilstand, den er ei god bordfrukt og den egner seg godt til sylting og annen konservering.

Allergifare

Prunus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere utendørs. Snittblomster kan imidlertid hos enkelte allergikere gi overfølsomhetsproblemer for duft.

Beskjæring 

Plommetrær trenger årlig beskjæring om avlinga skal bli god. All beskjæring gjøres seinvinters eller om våren før veksten tar til.

Trærne må bygges opp med noen hovedgreiner som blir skjelettet i treet. Start med å skjære bort de laveste greinene slik at gressklipperen kommer under treet. Så fjernes skadde, syke og døde greiner ved at disse skjæres eller sages helt inntil greinputen slik at det ikke blir stående igjen greintappen. Deretter må en del nydannete skudd skjæres bort og hovedgreiner må skjæres inn etter behov. Ta bort alle greiner som vokser innover i treet, og om greiner krysser hverandre fjernes den svakeste greina. La det bli igjen 4-5 hovedgreiner, og la en av disse være en topp i treet. Når hovedgreinene skjæres tilbake, så bør disse kuttes over knopper som vender utover og ikke oppover. Dermed vil treet etter hver bli lavere og få en slags paraplyform. Men treet må tilpasses den plassen som er til rådighet. En beskjæring vil gi et mer luftig tre, noe som i neste omgang vil redusere angrep av sopper, som trives best i et fuktig tett klima.

En systematisk uttynning av karten er nødvendig for at kvaliteten skal bli tilfredsstillende, men her er det sortsforskjeller. Uten tynning av fruktene blir frukta mindre og mer ujevn i formen, og smaken blir dårligere.

Formering

Plomme blir ofte podet på middels svaktvoksende grunnstammer. I og med at ikke alle plommekultivarene er selvfertile, må vi ha tanke på at det er rett pollensort i nærheten, i egen hage eller hos naboene. Pollinerende insekter følger ikke nabogrensene.

Sykdommer  

Stort sett er Victoria et friskt tre og plommene er lite utsette for sjukdom. Men det hender av og til at sorten utvikler gummiflod inne i fruktkjøttet, eller at den blir geledanning i enden mot stilken.


Notice: Undefined offset: 0 in /srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php on line 341

Notice: Trying to get property 'slug' of non-object in /srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php on line 341

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss