Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Søtkirsebær (Morell) ‘Dønnisens Gule’

Prunus avium 'Dønnisens Gule'

Slektsnavnet Prunus er et gammelt latinsk navn på slekta. Artsnavnet avium (lat.) betyr fugl, muligens på grunn av at bærene er ettertraktet av fugl. På svensk heter treet fågelbär/sötkörsbär, mens i England brukes navnene Wild Cherry, Sweet Cherry og Gean.

Hjemsted/Opphav Søtkirsebær er viltvoksende i Europa og Vest-Asia. I Norge er den viltvoksende i Sør-Norge, mest i kyststrøk opp til Trøndelag.

Middels høyt frukt- og prydtre med en bred, utbredt krone, hvite blomster og middels store, gule kirsebær, med en god, smak. Allergivennlig, nøysomt tre for en solåpen plass. Klimasone: H3-4.

  • Prunus avium 'Dønissens Gule' (Søtkirsebær 'Dønnisens Gule')

Plantebeskrivelse

5-7 m høyt og 3-4 m bredt frukttre med gråbrune hovedgreiner med store, spisse bladknopper og tykke blomsterknopper på tettsittende kortskudd.

Bladene er bredt elliptiske, 8-15 cm lange og dobbelt sagtanna. Bladoversiden er glatt og litt rynket, mens undersiden er spredt dunhåret. Bladstilken er 2-5 cm lang og bærer 1 eller 2 kjertler. Bladene får høstfarger i rødgult.

Hvite, 2-3 cm brede blomster som sitter i en skjerm. Blomstene kommer før løvsprett, tidlig i mai.

Middels store, gule kirsebær med god, søt smak, som modnes i siste halvdel av juli. Treet gir stor avling. Bærene har middels tendens til sprekking. Høstetid: sist i juli.

Pollensorter

Søtkirsebær ‘Dønnisens Gule’ er ikke selvfertil, og treet trenger en pollensort for å bære brukt. Gode pollensorter til sorten er blant annet ‘Lapins’, ‘Merton Glory’, ‘Sunburst’ og ‘Van’.

Vekstkrav og klimasone

Søtkirsebær er et nøysomt tre som trives best i godt drenert, næringsrik, kalkholdig, sandblandet jord på solrik plass. I naturen vokser kirsebær oftest i lett sandjord. Treet vokser godt i bymiljø

Søtkirsebær ‘Dønnisens Gule’ tilrås plantet til klimasone H3-4.

Bruksområder

Treet brukes i naturområder, i alléer, som frittstående tre i hager og parker og som frukttre. Fremmer dyre- og fuglelivet. Viktig tre for bier, med tanke på pollen og nektar. Fruktene er gode spisebær. Men de egner seg også godt til konservering. Bærene har middels tendens til sprekking. Merk at fugler ikke liker de gule fruktene!

Allergifare

Prunus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere utendørs. Snittblomster kan hos enkelte allergikere gi overfølsomhetsproblemer for duft.

Beskjæring

Søtkirsebær tåler beskjæring. Ønsker vi å redusere treets høyde eller tynne ut greiner i krona, bør skjæring helst skje på ettersommeren eller tidlig høst. Dermed unngår vi å forringe neste års blomstring. Beskjæring om våren fører til blødninger fra snittsårene.

Formering

Sorter av søtkirsebær formeres helst med poding.

Sykdommer

Søtkirsebær ‘Dønnisens Gule’ er et friskt tre.

 


Notice: Undefined offset: 0 in /srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php on line 341

Notice: Trying to get property 'slug' of non-object in /srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php on line 341

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss