Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Søtkirsebær (Morell) ‘Kristin’

Prunus avium 'Kristin'

Slektsnavnet Prunus er et gammelt latinsk navn på slekta. Artsnavnet avium (lat.) betyr fugl, muligens på grunn av at bærene er ettertraktet av fugl. På svensk heter treet fågelbär/sötkörsbär, mens i England brukes navnene Wild Cherry, Sweet Cherry og Gean.

Hjemsted/Opphav Søtkirsebær er viltvoksende i Europa og Vest-Asia. I Norge er den viltvoksende i Sør-Norge, mest i kyststrøk opp til Trøndelag. Sorten ‘Kristin’ er amerikansk, og ble foredlet fram i Geneve i New York.

Høyt frukt- og prydtre med en bred krone, hvite blomster og store, burgunderrøde kirsebær, med en svært god smak. Allergivennlig, nøysomt tre for en solåpen plass. Klimasone: H4.

  • Prunus avium 'Kristin' (Søtkirsebær 'Kristin'

Plantebeskrivelse

6-8 m høyt frukttre med en bred krone. Gråbrune hovedgreiner med store, spisse bladknopper og tykke blomsterknopper på tettsittende kortskudd.

Bladene er bredt elliptiske, 8-15 cm lange og dobbelt sagtanna. Bladoversiden er glatt og litt rynket, mens undersiden er spredt dunhåret. Bladstilken er 2-5 cm lang og bærer 1 eller 2 kjertler. Bladene får høstfarger i rødgult.

Hvite, 2-3 cm brede blomster som sitter i en skjerm. Blomstene kommer før løvsprett, tidlig i mai.

Store, burgunderrøde kirsebær med fast fruktkjøtt og en svært, god smak. Treet gir stor avling, men bæra sprekker noe. Bæra modner i juli-august. Høstetid i sist i august til først i september.

Pollensorter

Søtkirsebær ‘Kristin’ er ikke selvfertil, og treet trenger en pollensort for å bære brukt. Gode pollensorter til sorten er blant annet ‘Emperor Francis’,. ‘Lapins’, ‘Stella’, ‘Sue’, og ‘Sunburst’.

Vekstkrav og klimasone

Søtkirsebær er et nøysomt tre som trives best i godt drenert, næringsrik, kalkholdig, sandblandet jord på solrik plass. I naturen vokser kirsebær oftest i lett sandjord. Treet vokser godt i bymiljø

Søtkirsebær ‘Kristin’ tilrås plantet til klimasone H4. I Montana har den greid vintertemperaturer ned mot minus 25 grader.

Bruksområder

Treet brukes i naturområder, i alléer, som frittstående tre i hager og parker og som frukttre.  Fremmer dyre- og fuglelivet. Viktig tre for bier, med tanke på pollen og nektar. Fruktene er gode spisebær. Men de egner seg også godt til konservering. Bærene sprekker noe.

Allergifare

Prunus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere utendørs. Snittblomster kan hos enkelte allergikere gi overfølsomhetsproblemer for duft.

Beskjæring

Søtkirsebær tåler beskjæring. Ønsker vi å redusere treets høyde eller tynne ut greiner i krona, bør skjæring helst skje på ettersommeren eller tidlig høst. Dermed unngår vi å forringe neste års blomstring. Beskjæring om våren fører til blødninger fra snittsårene.

Formering

Sorter av søtkirsebær formeres helst med poding.

Sykdommer

Søtkirsebær ‘Kristin’ er et friskt tre.


Notice: Undefined offset: 0 in /srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php on line 341

Notice: Trying to get property 'slug' of non-object in /srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php on line 341

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss