Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Søtkirsebær (Morell) ‘Regina’ E

Prunus avium 'Regina' E

Slektsnavnet Prunus er et gammelt latinsk navn på slekta. Artsnavnet avium (lat.) betyr fugl, muligens på grunn av at bærene er ettertraktet av fugl. På svensk heter treet fågelbär/sötkörsbär, mens i England brukes navnene Wild Cherry, Sweet Cherry og Gean.

Hjemsted/Opphav Søtkirsebær er viltvoksende i Europa og Vest-Asia. I Norge er den viltvoksende i Sør-Norge, mest i kyststrøk opp til Trøndelag. Prunus avium ‘Regina’ E er en tysk sort (Edin), med foreldresortene ‘Schneiders Späte Knorpelkirsche’ og ‘Rube’ (1957), og som kom på markedet i 1981. Sorten er en svensk eliteplante (E-plante).

Middels høyt frukt- og prydtre med en pyramidal krone, hvite blomster og store, mørkerøde til svarte kirsebær, med en god, aromatisk smak. Allergivennlig, nøysomt tre for en solåpen plass. Klimasone: H4.

  • Prunus avium 'Regina' E (Søtkirsebær 'Regina' E) Foto: eplanta.se

Plantebeskrivelse

5-6 m høyt, kraftigvoksende tre med pyramidal krone. Gråbrune hovedgreiner med store, spisse bladknopper og tykke blomsterknopper på tettsittende kortskudd.

Bladene er eggforma til bredt elliptiske, 8-15 cm lange og dobbelt sagtanna. Bladoversiden er glatt og litt rynket, mens undersiden er spredt dunhåret. Bladstilken er 2-5 cm lang og bærer 1 eller 2 kjertler. Bladene får høstfarger i rødgult.

Hvite, 2-3 cm brede blomster som sitter i en skjerm. Blomstene kommer før løvsprett, i mai. Blomstringen er relativt sein.

Store, mørkerøde til svarte kirsebær med et fast, saftig fruktkjøtt og en god, aromatisk smak. Treet gir en god avling. Bæra tåler mye regn uten å sprekke. Bæra modner i august. Høstetid: sist i august eller først på september..

Pollensorter

Søtkirsebær ‘Regina’ E er ikke selvfertil, og treet trenger en pollensort for å bære brukt. Gode pollensorter til sorten er blant annet ‘Lapins’, ‘Merton Glory’, ‘Stella’, ‘Sunburst’ og ‘Kordia’.

Vekstkrav og klimasone

Søtkirsebær er et nøysomt tre som trives best i godt drenert, næringsrik, kalkholdig, sandblandet jord på solrik plass. I naturen vokser kirsebær oftest i lett sandjord. Treet vokser godt i bymiljø. Fremmer dyre- og fuglelivet. Viktig tre for bier, med tanke på pollen og nektar.

Søtkirsebær ‘Regina’ E tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder

Treet brukes i naturområder, i alléer, som frittstående tre i hager og parker og som frukttre. Bærene er gode spisebær. Men de egner seg også godt til konservering. Bærene tåler relativt mye regn uten å sprekke.

Allergifare

Prunus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere utendørs. Snittblomster kan hos enkelte allergikere gi overfølsomhetsproblemer for duft.

Beskjæring

Søtkirsebær tåler beskjæring. Ønsker vi å redusere treets høyde eller tynne ut greiner i krona, bør skjæring helst skje på ettersommeren eller tidlig høst. Dermed unngår vi å forringe neste års blomstring. Beskjæring om våren fører til blødninger fra snittsårene.

Formering

Sorter av søtkirsebær formeres helst med poding.

Sykdommer

Søtkirsebær ‘Regina’ E er et friskt tre.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss