Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Søtkirsebær (Morell) ‘Van’ E

Prunus avium 'Van' E

Slektsnavnet Prunus er et gammelt latinsk navn på slekta. Artsnavnet avium (lat.) betyr fugl, muligens på grunn av at bærene er ettertraktet av fugl. På svensk heter treet fågelbär/sötkörsbär, mens i England brukes navnene Wild Cherry, Sweet Cherry og Gean.

Hjemsted/Opphav Søtkirsebær er viltvoksende i Europa og Vest-Asia. I Norge er den viltvoksende i Sør-Norge, mest i kyststrøk opp til Trøndelag. Sorten ‘Van’ E som opprinnelig er en kanadisk sort, er en svensk, utvalgt eliteplante (E-plante).

Høyt frukt- og prydtre med en bred, halvåpen krone, hvite blomster og store, mørkerøde kirsebær, med en søt, syrlig, god smak. Allergivennlig, nøysomt tre for en solåpen plass. Klimasone: H4.

Plantebeskrivelse

6-8 m høyt, løvfellende tre med en eggformet, bred, halvåpen krone. Kraftige, gråbrune hovedgreiner med store, spisse bladknopper og tykke blomsterknopper på tettsittende kortskudd.

Bladene er eggforma til bredt elliptiske, 8-15 cm lange og 4-7 cm brede og dobbelt sagtannete. Bladoversiden er glatt og litt rynket, mens undersiden er spredt dunhåret. Bladstilken er 2-5 cm lang og bærer 1 eller 2 kjertler. Bladene får høstfarger i rødgult.

Renhvite, 2-3 cm brede blomster med 3-5 cm lange stilker, som sitter i en skjerm. Blomstene kommer før løvsprett, i mai.

Store, mørkerøde kirsebær med søt, god, litt syrlig smak. Tynt skall og fast, mørkerødt fruktkjøtt. Svært stor avling, og treet begynner å bære tidlig. Modningstid i månedsskiftet juli-august. Treet gir middels stor avling. Høstetid: august.

Pollensorter

Søtkirsebær ‘Van’ er ikke selvfertil, og treet trenger en pollensort for å bære brukt. Gode pollensorter til sorten ‘Van’ er blant annet ‘Lapins’, ‘Merton Glory’, ‘Sue’, Stella’ og ‘Ulster’.

Vekstkrav og klimasone

Søtkirsebær er et nøysomt tre som trives best i godt drenert, næringsrik, kalkholdig, sandblandet jord på solrik plass. I naturen vokser kirsebær oftest i lett sandjord. Treet vokser godt i bymiljø. Fremmer dyre- og fuglelivet. Viktig tre for bier, med tanke på pollen og nektar.

Søtkirsebær ‘Van’ tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder

Treet brukes i naturområder, i alléer, som frittstående tre i hager og parker og som frukttre. Bærene er gode spisebær. Men de egner seg også godt til konservering. Bærene sprekker lett ved regn og høy luftfuktighet.

Allergifare

Prunus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere utendørs. Snittblomster kan hos enkelte allergikere gi overfølsomhetsproblemer for duft.

Beskjæring

Søtkirsebær tåler beskjæring. Ønsker vi å redusere treets høyde eller tynne ut greiner i krona, bør skjæring helst skje på ettersommeren eller tidlig høst. Dermed unngår vi å forringe neste års blomstring. Beskjæring om våren fører til blødninger fra snittsårene.

Formering

Sorter av søtkirsebær formeres helst med poding.

Sykdommer

Søtkirsebær ‘Van’ er et friskt tre.


Notice: Undefined offset: 0 in /srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php on line 341

Notice: Trying to get property 'slug' of non-object in /srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php on line 341

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss