Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Surkirsebær ‘Stevnsbær’

Prunus cerasus 'Stevnsbær'

Artsdatabanken mener nå at surkirsebær bør hete kirsebær. Slektsnavnet Prunus er et gammelt latinsk navn på slekta. Artsnavnet cerasus er et gammelt navn på kirsebær, som har sin opprinnelse i Kerasos, som er et viktig dyrkingsområde for kirsebær i Lilleasia. Sortsnavnet er dansk. På svensk kalles treet surkörsbär, mens i England brukes navn som sour cherry, tart cherry og dwarf cherry.

Hjemsted/Opphav Prunus cerasus finnes viltvoksende fra Sørøst-Europa til Iran, Kurdistan og det nordlige India. Sorten ‘Stevnsbær’ er en dansk sort, som stammer fra Stevns på Skjælland. På grunn av god herdighet og mørke bær dyrkes den en god del.

Lavt frukttre med en rund, åpen krone, litt hengende smågreiner, hvite blomster og mørkerøde frukter med en god syrlig smak. Allergivennlig, praktfullt prydtre for en plass i sol og halvskygge. Klimasone: H5-6.

  • Prunus cerasus 'Stevnsbær' (Surkirsebær 'Stevnsbær')

Plantebeskrivelse

4 m høyt tre med en rund, åpen, velformet krone og hengende, grønngule greiner. Skruestilte, eggformete, spisse knopper og gulbrun marg. Planten danner rotskudd.

Smale, ovale, lange, tilspissete, fint rundtannete blad. Bladene, som er mørkegrønne og skinnende, er som regel snaue. Bladskaftet har 1-2 grønne kjertler på skaftet.

Sorten ‘Stevnsbær’ er selvfertil, men befruktningen blir bedre med en passende pollensort i nærheten. Blomstring skjer etter løvsprett med hvite blomster, 2-2,5 cm brede, som sitter i knipper med 3-4 sammen, i mai. Det sitter små blader ved grunnen av fruktskaftene. Som regel blomstrer treet rikt og årvisst.

I august kommer ca. 2 cm brede, runde, røde frukter med en skinnende overflate og saft som har en god farge. Frukta har en god, syrlig smak. Høstetid er midt i august. Treet gir en liten til middels stor avling.

Pollensorter

Selv om sorten er selvfertil, er det gunstig med en passende pollensort i nærheten. Egnede pollensorter til er blant annet ‘Fanal’ og ‘Skyggemorell’.

Vekstkrav og klimasone

Surkirsebær er et nøysomt tre som trives best i godt drenert, næringsrik, kalkholdig, sandblandet jord på solrik plass. I naturen vokser kirsebær oftest i lett sandjord.

Prunus cerasus ‘Stevnsbær’ tilrås plantet til klimasone H5-6.

Bruksområder

Foruten som frukttre, egner kirsebær seg i naturområder, i alléer og som frittstående tre i hager og parker. Treet vokser godt i bymiljø, og det fremmer dyre- og fuglelivet. Viktig tre for bier, med tanke på pollen og nektar. Kirsebær av ‘Hardanger’ er gode å spise ferske og de er gode til saft, syltetøy, gelé, juice og likør. Sorten dyrkes i dag i småhager.

Allergifare

Prunus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere utendørs. Men snittblomster kan hos enkelte allergikere gi overfølsomhetsproblemer for duft.

Beskjæring

Kirsebær tåler godt beskjæring, og om det er ønskelig med beskjæring, så anbefales det en lett beskjæring på sensommeren eller tidlig på høsten. En slik beskjæring kan bli nødvendig om vi ønsker å redusere treets høyde eller tynne ut greiner i krona. Dessuten må syke og skadde greiner fjernes årlig. Dermed unngår vi å forringe neste års blomstring. Beskjæring om våren fører til blødninger fra snittsårene.

Formering

Surkirsebær formeres mest med poding, men siden sorten setter rotskudd, så er det også mulig å få nye trær ved å fradele planter fra rotskudd.

Sykdommer

Surkirsebær ‘Stevnsbær’ er sterk mot sykdommer.


Notice: Undefined offset: 0 in /srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php on line 341

Notice: Trying to get property 'slug' of non-object in /srv/web2/planteportalen/planteportalen.no/wp-content/themes/planteportalen-live/single.php on line 341

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss