Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Fembladakebie

Akebia quinata

Slektsnavnet Akebia er det japanske navnet på slekta. Artsnavnet quinata betyr femkopla, og viser til badene. I Sverige heter planten fembladig akebia, mens engelske navn er chocolate vine, five-leaf chocolate vine og five-leaf akebia .

Hjemsted/Opphav Akebia quinata er viltvoksende i Øst-Asia, og er vanlig både i Japan, Korea og deler av China.

Halvt vintergrønn, rasktvoksende slyngplante med slyngende stengler, store, langstilkete, 5-kopla blad og duftende, purpurfargete blomster. Klimasone: H4.

  • Fembladakebie (Akebia quinata) Foto: Emilie Reitan

Plantebeskrivelse

2-5 m høy, halvt vintergrønn, kraftigvoksende slyngplante med slyngende stengler, glatte greiner med langstilkete, 5-koplete blad med ovale småblad og klaser med duftende, brunfiolette, enkjønnete blomster i mai. Nederst på klasen sitter 3 langstilkede hunnblomster, og lengre opp i klasen, sitter 8-10 kortstilkede, hannblomster. Fruktene er saftige, fiolette, belgkapsler, som åpner seg ved modning i oktober. Fruktene blir sjelden modne i Norge.

Vekstkrav og klimasone

Fembladakebie trives best i en lett, godt drenert moldjord, med pH mellom 5,5 og 7, i sol eller halvskygge på en lun og varm vokseplass.

Akebia quinata tilrås plantet til klimasome H4.

Bruksområder

Akebia egner seg godt ved vegger, murer, trestammer og fjellskrenter. Ved å la den vokse på bakken er den også en god bunndekkeplante. Planteavstand: 2-3 m.

Allergi- og giftfare

Det er ingen giftfare med fembladakebie, siden deler av planten er spiselige. Eventuell allergifare er ukjent for forfatteren.

Beskjæring

Eventuell beskjæring blir når planten vokser ut over området den er tiltenkt. Da må greiner fjernes eller forkortes. All beskjæring (uttynning) bør skje etter blomstring med tanke på blomsterdannelse.

Formering

Fembladakebie formeres helst med skuddstiklinger (grønnstiklinger), men kviststiklinger og avlegging går også bra.

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss