Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Grønn kattebusk (Mini-Kiwi)

Actinidia arguta

Et synonymt navn er minikiwi. Slektsnavnet Actinidia kommer av gresk actis som betyr stråle, og som viser til de radiære griflene i blomsten. Artsnavnet arguta betyr skarp, fint tilspisset, og viser til bladet. På svensk heter planten krusbârsaktinidia, mens i England blir den kalt Hardy Kiwi eller Tara Vine.

Hjemsted/Opphav Grønnkattebusk har sin naturlige utbredelse i Øst-Asia.

Høy slyngplante med kraftige, slyngende greiner, lange røde bladskaft, grønne blad og spiselige frukter. Klimasone: H5.

  • Actinidia arguta (Grønn kattebusk)

Plantebeskrivelse

3–5 m høy, løvfellende, kraftig slyngplante som ikke har noe festeorgan og som må støttes opp. Den blir en utbredt busk om den får vokse fritt uten støtte. Slyngende skudd med, lys, smal lamellert (oppdelt) marg. Særbu plante med skruestilte knopper. Eggformete, 8-15 cm lange, sagtannete blad med lange, røde bladskaft. Enkjønnete, små hvite blomster i juli, som er skjult i bladverket. Frukta er et spiselig, gulgrønt bær, i september-oktober.

Vekstkrav og klimasone

Grønnkattebusk er en plante som trives best i moldholdig, kalkfattig (pH 5-7), godt drenert jord i sol eller halvskygge.

Grønnkattebusk kan plantes til klimasone H5.

Bruksområder

Grønnkattebusk er en verdifull klatreplante på husvegger, pergolaer, stakitter, trær og murer. Den kan også vokse som en frittstående busk. Planteavstand: 1-3 m. I Norge dyrkes busken mest i Sør-Norge.

Allergifare

Actinidia er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Ingen helseproblemer er kjent ved dyrking av kattebusk. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Grønnkattebusk tåler godt beskjæring, og dens kraftige vekst fører til at den må begrenses noe av og til. Foruten skadde greiner og rotskudd, fjernes greiner som har båret frukt i 2 år. Plantene må ikke beskjæres om våren, men på seinvinteren eller tidlig vår før veksten tar til.

Formering

Kattebusk formeres med kvist- eller skuddstiklinger (grønnstiklinger).

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss