Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Blåregn

Wisteria floribunda f. macrobotrys

Slektsnavnet Wisteria er etter den amerikanske anatomiprofessoren Caspar Wistar (1761-1818). Artsnavnet floribunda betyr riktblomstrende. Navnet på formen macrobotrys betyr med stor eller lang klase. På svensk heter busken japanskt blåregn , mens det engelske navnet er Japanese Wisteria.

Hjemsted/Opphav Arten Wisteria floribunda finnes viltvoksende i fuktig skog på de sørlige øyene i Japan, der den har lange tradisjoner som hageplante. I dag dyrkes flere sorter av arten.

Rasktvoksende slyngplante med slyngende stengler, store, ulikefinnete blad og duftende, blåfiolette erteblomster. Klimasone: H3-4.

  • Japanblåregn (Wisteria sinensis)

Plantebeskrivelse

3-10 m høy, løvfellende, kraftigvoksende slyngplante med venstreslyngende stengler. Ulikefinnete, 25-30 cm lange blad med 11-19 småblad. Småbladene er eggformete til elliptiske, og håret som unge. Blåfiolette, duftende erteblomster i 40-60 cm lange, sidestilte klaser i mai-juni, med gjenblomstring i august. Fruktene er 10-15 cm lange og tett dunhåret, i oktober.

Vekstkrav og klimasone

Blåregn en trives best på en varm, solrik plass i en dyp, næringsrik, svakt sur (pH 5,5-7) jord som holder godt på fuktigheten. Den tåler ikke lavere temperatur enn minus 20 grader.  Planten trives best på sandjord. Den får klorotiske (gulfargede) flekker blader dersom pH i jorda blir for høy. Dette kan motvirkes ved bladgjødsling med jern.

Blåregn tilrås plantet til klimasone H3-4.

Bruksområder

Wisteria egner seg godt ved vegger, pergola, trestammer og fjellskrenter.  Planteavstand: 2-3 m.

Allergi- og giftfare

Blåregn er en giftig plante. Den bør derfor ikke plantes i miljøer der små barn oppholder seg. Alle deler av planten inneholder giftstoffet wistarin. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Dersom planten beskjæres de første årene, vil det bygges opp et godt rammeverk av greiner nedenfra. Planter som formes til et spalier, vil blomstre bedre enn planter som ikke beskjæres. Blomsteranleggene dannes på kortskudd på nokså tykke skudd, og sterk vegetativ vekst vil være uheldig for blomsterdanningen. Gamle, ustelte planter tåler en kraftig beskjæring for å bygge opp rammeverket. Senere bør busken beskjæres 1-2 ganger pr. år for å motvirke for sterk vegetativ vekst på bekostning av blomsterknoppdanning. Med tanke på blomsterdannelse bør planten beskjæres om sommeren like etter blomstring.

Formering

Blåregn kan formeres ved avlegging, basisstiklinger midtsommers eller ved poding på ettervinteren. Frøplanter vil variere mye med tanke på blomstring.

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss