Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Klatrespolebusk (Klatrebeinved)

Euonymus fortunei

Et synonymt navn er klatrebeinved. Slektsnavnet Euonymus er det gamle greske navnet på planten, som kommer av eu, som betyr god, ekte og onoma, som er et navn fra Oleander (Theofrast, 300 f. Kr). Artsnavnet fortunei er etter den skotske gartneren og plantesamleren Robert Fortune (1812-1880). Navnet beinved kommer av at planten har svært hard ved. På svensk heter planten klätterbenved, mens engelske navn er spindle, Fortunes spindle og winter creeper.

Hjemsted/Opphav Klatrebeinved er viltvoksende i Kina.

Lav, alltidgrønn busk med bred vekst og nedliggende greiner. Allergivennlig plante. Klimasone: H5 i innlandet og H6 ved kysten.

  • Euonymus fortunei (Klatrebeinved)

Plantebeskrivelse

0,5-1,5 m, alltidgrønn klatreplante med bred vekst og delvis nedliggende greiner.

Tettsittende, grønne greiner med små vorter og luftrøtter. Motsatte, 3-6 cm lange, lyst grønne, svakt læraktige blad. Uanselige, gulgrønne blomster i juni-juli. Kapselfrukt med oransje frøkappe i september-oktober.

Vekstkrav og klimasone

Klatrebeinved trives best på en lun plass i jevnt fuktig jord i sol og skygge.

Euonymus fortunei tilrås plantet til klimasone H3-5, alt etter sort.

Bruksområder

Busken egner seg godt i i skråninger og fjellhager eller som en frittstående busk. Ved å la planten vokse utover bakken kan den brukes som en bunndekkeplante. Planteavstand: 1-1,5 m. Den er også en verdifull dekorasjonsplante på grunn av sine vakre og særegne frukter.

Allergi- og giftfare

Euonymus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Men artene bør ikke plantes rundt lekeplasser for små barn, da fruktene, som har en bitter smak, er giftige. Imidlertid er forgiftninger av beinved ikke kjent i vårt land. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Beskjæring er som regel unødvendig, men litt uttynning av greiner om vinteren kan bli nødvendig.

Formering

Busken formeres med skuddstiklinger (grønnstiklinger).

Utvalgte sorter i handelen

Klatrebeinved Emerald Gaiety’ – Euonymus fortunei ‘Emerald Gaiety’

0,5-1 m høy alltidgrønn, busk med bred, tueformet vekst. Elliptiske blad med hvit rand. Klimasone: H3.

Klatrebeinved Eve’ – Euonymus fortunei ‘Eve’

0,8-1 m høy alltidgrønn, busk med kompakt vekst og nedliggende greiner.  Klimasone: H5.

 Klatrebeinved Vegetus’ – Euonymus fortunei ‘Vegetus’

0,5-1,5 m høy alltidgrønn, busk med krypende eller rankende greiner. Greiner med hefterøtter. Klimasone: H3 i innlandet og H4 ved kysten.

 

 

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss