Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Klatrehortensia

Hydrangea petiolaris

Synonyme navn er Hydrangea anomala ssp. petiolaris og Hydrangea scandens. Slektsnavnet Hydrangea er gresk og er sammensatt av hydor, som betyr vann og aggeion, som betyr kar, vase; og viser enten til formen på fruktkapselen eller til at planten trenger mye vatn. Artsnavnet anomala betyr abnorm, uregelmessig og petiolaris betyr på bladskaft (har langt bladskaft). Det norske navnet hortensia stammer sannsynligvis fra elskerinnen Hortense Barre til den franske botanikeren Philbert Commerson. Hun var med ham på en oppdagelsesreise til Østen på 1700-tallet, og et av plantefunnene fikk navn etter henne. På svensk heter planten klätterhortensia, mens det engelske navnet er Climbing Hydrangea.

Hjemsted/Opphav Klatrehortensia er hjemmehørende i Japan, i blandingsskoger opp til 2000 meter over havet, Korea, østlige deler av Himalaya (1200 – 2500 m.o.h) og i Midt-Kina (600 – 2800 m.o.h).

Kraftigvoksende klatreplante som fester seg til underlaget med hefterøtter. Villig plante med hvite blomster i halvskjermer. Klimasone: H5 i innlandet og H6 ved kysten.

  • Klatrehortensia (Hydrangea anomala ssp. petiolaris)

  • KLatrehortensia (Hydrangea anomala ssp. petiolaris)

Plantebeskrivelse

4–10 m høy, løvfellende, kraftigvoksende klatreplante med rødbrune, krokete, dekorative greiner med stor marg, motsatte knopper og avflasende bark på eldre greiner. På undersida av greinene sitter små hefterøtter med sugeskåler, som fester greinene direkte til underlaget (bergknauser, vegger, ru tre, m.m.). Vegetative skudd med langstilkete, 6-15 cm lange, runde til hjerteformete, fint sagtannete blad med mørkegrønn, blank overside. Bladene på de vegetative skudd vender oppover. Tidlig løvsprett om våren. Sideskudd med blomsterknopper har runde, flate blad. Store, flate halvskjermer med mange fertile og få, sterile hvite blomster i juni-august. Uanselige kapselfrukter.

Vekstkrav og klimasone

Klatrehortensia trives best på kalkfattig (pH 5-7), dyp, moldrik, jevnt fuktig jord. Blomstrer best i sol, men tåler mye skygge. Jord til hortensia kan forbedres ved å blande inn naturtorv som ikke er kalket.

Klatrehortensia tilrås plantet til klimasone H5 i innlandet og H6 ved kysten.

Bruksområder

Busken brukes til å dekke vegger, fjell, trestammer, murer, m.m., hvor den fester seg med hefterøttene. I starten trenger planten litt hjelp til å feste seg på glatte vegger og lignende, og greiner må legges til og ”styres” i rett retning. Som frittvoksende busk kan planten danne en kompakt, 1-2 m høy busk. Greinene vokser oppover og etter hvert brer greinene seg utover, slår røtter og dekker et stort område. Planteavstand i gruppe: 4-8 m. I Norge er den vanlig planta i lavere strøk av Sør-Norge til og med Nordland.

Allergifare

Hydrangea er en allergivennlig planteslekt for pollenallergikere. Opplysninger om helseproblemer i forbindelse med dyrking, er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Klatrehortensia tåler godt beskjæring, og den bør skjæres relativt sterkt for å blomstre rikt. Siden planten danner blomster på fjorårsskudd, bør den beskjæres om sommeren like etter blomstring. Greiner som blir revet løs fra underlaget vil ikke feste seg skikkelig på nytt og bør skjæres bort.

Formering

Klatrehortensia formeres vegetativt med skuddstiklinger (grønnstiklinger), som skjæres i vekstsesongen.

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss