Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Slyngfrøbusk

Celastrus scandens

Et synonymt navn er tredreper. Særlig hannplanter har en kraftig vekst og stenglene kan slynge seg rundt trær og mindre busker slik at de kveles. Slektsnavnet Celastrus er et gammelt gresk plantenavn kelastros, som trolig er brukt om den alltidgrønne arten Phyllirea latifolia. Artsnavnet scandens betyr klatrende. På svensk heter planten amerikansk trâdôdare, og i Amerika kalles den American bittersweet eller bare bittersweet.

Hjemsted/Opphav Slyngfrøbusk er viltvoksende i Nord-Amerika fra Quebec i Canada til New Mexico i USA.

Høy, kraftigvoksende slyngplante med seige, kraftige stengler, som slynger seg rundt trær og busker. Små gule blomster og kapselfrukter. Klimasone: H5-6.

  • Celastrus scandens (Slyngfrøbusk)

Plantebeskrivelse

6–7 m høy, løvfellende, kraftigvoksende, særbu slyngplante, med seige, slyngende stengler. Snaue, furete kvister med tett marg. Sideknoppene, som står ut fra kvisten, bryter seint om våren. Eggformete, tannete, 10 cm lange blad. Gule høstfarger. Små, lyst gule blomster i i juni. Gule kapselfrukter med rødt frødekke fra september til desember.

Vekstkrav og klimasone

Slyngfrøbusk er en nøysom plante som ikke stiller spesielle jordkrav. Den tåler skygge, men setter flest frukter på en solåpen plass.

Celastrus scandens tilrås plantet til klimasone H5-6.

Bruksområder

En frodig plante som klatrer villig langs trestammer, gjerder, pergola, og lignende steder. Den kan også vokse fritt i skråninger. De dekorative kapselfruktene er populære i dekorasjoner. Planteavstand: 2-4 m.

I Norge er slyngfrøbusk plantet i store deler av Sør-Norge og et stykke nordover langs kysten.

Allergi- og giftfare

Hele planten inklusive frøene er giftig. Dyrking i småbarnsmiljøer frarådes. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Frøbusk tåler godt beskjæring, og dens kraftige vekst gjør at den må reduseres med beskjæring nå og da. Hard beskjæring fører til kraftig skuddanning fra rothals og røtter.

Formering

Frøbusk kan formeres både med frø, rotstiklinger og skuddstiklinger (grønnstiklinger).

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss