Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Kanel

Cinnamomum verum

Noen synonyme navn er ekte kanel, ceylonkanel, Cinnamomum zeylandicum, Laurus cinnnamomum og Persea cinnamomum. Slektsnavnet Cinnamomum kommer fra det klassiske greske navnet på kanel. Artsnavnet verum = sant. Svenske navn er kanel, äkta kanel, Ceylonkanel og apotekerkanel, og noen engelske navn er Cinnamon og Ceylon cinnamon.

Hjemsted/Opphav Cinnamomum verum hører opprinnelig hjemme på Sri Lanka (tidl. Ceylon), sørvestlige India og det sørligste Burma. hvor treet vokser vilt i fjellskogene og dyrkes i kystområdene. I dag dyrkes kanel i stor stil i India, Kina, Brasil, Madagaskar, Guyana, Seychellene, Martinique, Sumatra, Vestindia og andre tropeøyer.

8-18 m høy, eviggrønt løvtre med en tett krone, lysebrun, glatt bark, lysegrønne, læraktige blad og små, gule blomster. Barken tørkes og rulles sammen, og blir til kanelen vi kjenner. Krydder- og medisinplante.

  • Cinnamomum verum (Kanel) Foto: uib.no

  • Cinnamomum verum (Kanel) Foto: plants.ces.ncsu.edu

Botanisk beskrivelse

8-18 m høyt eviggrønt tre med en tett krone med gråbrun, glatt bark og hengende greiner. Når grenene er blitt et par år gamle og et par cm tykke, kan de høstes, før barken skjæres av i lange stykker. Så rulles barken rundt en trestokk, og den ytre, harde barken tas av, slik at den tynne, indre barken blir igjen. Den tynne barken tørkes, og etter hvert ruller den seg sammen, og så er kanelen ferdig slik vi kjenner den.

Motsatte, lysegrønne, 7-15 cm lange, eggrunde til elliptiske, spisse, læraktige, blanke blad med oljekjertler som vises som små prikker. Hele planten har en særpreget duft.

Små, blekt gule blomster, som sitter i rikt forgreinete blomsterstander i bladhjørnene. Frukta er et lilla til svart bær, som inneholder et enkelt frø.

Vekstkrav

Kanel trives best i en veldrenert, men jevnt fuktig, leirholdig, godt sandholdig moldjord på en vokseplass med lett skygge eller sol. Den vokser bra i jord som er både svakt sur og svakt basisk.

Historie

Kanel har vært brukt i flere tusen år og er omtalt i gamle kinesiske skrifter. I Det gamle testamentet ble kanel benyttet til balsamering. Krydderet er nevnt flere steder i Det gamle testamentet og i litteraturen fra Den greske antikken. Kanel er et av våre eldste handelskrydder, og den var blant de mest ettertraktede krydder under den europeiske ekspansjonen fra 1500-tallet.

Kanel er brukt i folkemedisinen og inneholder antioksidanter, kalsium, jern, C-vitamin og K-vitamin, og skal virke gunstig på blodtrykket og blodsukkeret., og være bakteriehemmende og kolesteroldempende.

Bruk

Hos oss brukes kanel først og fremst i søt mat som bakervarer, desserter, grøt og til frukt og gløgg, men kanel egner seg også godt til kjøtt.

I Midtøsten brukes krydderet i kjøttretter, særlig til lam- og geitekjøtt og i Hellas er kanel en av ingrediensene i de velkjente rettene moussaka og stifado, som sistnevnte er en rett av oksekjøtt kokt i rødvin med løk og tomater. Smaken av kanel er søt og varm med litt bitter, pepperliknende ettersmak.

Tidligere var det ikke uvanlig at både likører og brennevin ble krydret med kanel.

Allergifare

Rapporter om helesproblemer ved hobbydyrking av kanel er ikke funnet.

Formering

Kanel kan formeres med frø og ved deling om våren.

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss