Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Kryddersalvie (Tesalvie)

Salvia officinalis

Synonyme navn er tesalvie og purpursalvie. Slektsnavnet Salvia kommer av salvare, som betyr å lege, hele. Artsnavnet officinalis = som tilhører apoteket (medisinplante). I Sverige heter planten Salvia eller kryddsalvia og i England brukes navn som Sage, Garden Sage, Common Sage, Kitchen Sage, Broadleaf Sage og Red Sage. .

Hjemsted/Opphav Salvia officinalis er viltvoksende i området rundt Middelhavet. I dag dyrkes kryddersalvie over hele Europa og i USA.

30-50 cm høy, flerårig, eviggrønn halvbusk med en opprett, 4-kanta stengel, motsatte, langstilkete, avlange, grågrønne, rynkete blad med hvit underside og store, blåfiolette, velduftende blomster som sitter samlet i et smalt aks i juli-september. Medisin-, krydder- og rabattplante. Klimasone H4-5.

  • Salvia officinalis (Kryddersalvie) Foto: impecta.no

Botanisk beskrivelse  

30-50 cm høy, flerårig, eviggrønn, godt forgreina halvbusk med opprette, 4-kanta, gråbrune stengler, som er grønne som unge, og motsatte, langstilkete, avlange, rettnervete, grågrønne, rynkete blad ned hvithåra underside.

Store, blåfiolette, velduftende, nektarrike blomster som sitter samlet i smale aks øverst på stengelen. Blomsten har både beger og krone med over- og underleppe. Krona har ofte en sammentrykt overleppe og en stor underleppe med 3 lappe, hvor den midterste ofte er 2-delt. Blomstring fra juli til september. Frukta er en 4-delt spaltefrukt.

Vekstkrav og klimasone

Salvie trives best på veldrenert, næringsrik, kalkrik, godt sandholdig moldjord i sol og halvskygge. Den vokser også i relativt tørr og i leirholdig jord. Plantene er ømtålige for frost og overvintrer sikkert bare langs kysten i den sørlige delen av landet.

Salvia officinalis tilrås plantet til klimasone H4-5.

Historie

Salvie er en av de aller eldste legeplantene vi kjenner til. Den omtales visstnok for første gang på 6000 år gamle leirtavler fra den sumeriske kultur, på 3000-tallet, og har vært benyttet og omtalt opp gjennom århundrene helt til vår egen tid. Planten ble spredt rundt i Europa, først av romerne og siden av munkene.

I det gamle romerriket ble salvie ansett som en hellig plante og ble behandlet som det. De som samlet urten skulle være kledd i hvitt og gå barbeint, og bare spesielle redskaper av sølv eller bronse skulle benyttes.

Bruk

Kryddersalvie har en sterk smak og lukt. Friske blad blir brukt i salater og tørkete blad  som krydder.

Fra gammelt av er planten en velkjent medisinplante. Det er dokumentert at planten har antiseptisk og soppdrepande virkning. Salvieekstrakter er blitt mye brukt i folkemedisinen, til blant annet å regulere blodtrykket, lindre halsonde og være til hjelp mot treg mage og menstruasjonssmerter. Planten har en litt bitter smak.

Salvia egner seg til beplantning i bed, hvor de gir en god massevirkning om det plantes i gruppe. Planteavstand: 25 cm. Men salvie plantes også i balkongkasser, krukker og urner. Visne blomster skjæres bort for å fremme ny blomstring.

Allergifare

Salvia er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Opplysninger om helseproblemer ved dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Kryddersalvie kan formeres med deling, stiklinger og frø. Hos oss dyrkes salvie mest som en utplantingsplante, det vil si at den såes inne og plantes ut på vokseplassen når faren for nattefrost er over.

Sorter

Salvia officinalis ‘Purpurascens’ er en sort med matt, rødfiolette blad.

Salvia officinalis ‘Variegataer en sort med gulgrønne blad.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss