
Laurbær
Laurus nobilisNoen synonyme navn er laurbærtre. Slektsnavnet Laurus er det latinske navnet for laurbær. Artsnavnet nobilis = edel. I Sverige heter planten lager og lagerträd, og noen engelske navn er Bay, Bay laurel, Bayleaf, Bayleaf laurel, Grecian laurel, Laurel, True laurel, Sweet laurel og Sweet bay.
5-12 m høy, eviggrønt løvtre med pyramideformet krone, olivengrønne greiner, mørkegrønne, læraktige blad og små, gulehvite, duftende blomster. Krydder- og matplante.
Botanisk beskrivelse
5-12 m høyt, eviggrønt tre eller busk med en pyramideformet vekst, greiner med en myk, olivengrønn bark med en rødtone og mørkegrønne, elliptiske, 4-10 cm lange, blanke, glinsende blad med en matt underside og en sterk aroma. Treet er særbu, det vil si at hann- og hunnblomster vokser på ulike trær.
Små, gulhvite, duftende, stjerneformete blomster med 2-6 blomster som sitter sammen i kvaster i bladhjørnene. Hann-blomstene har 8-12 pollenbærere og hunn-blomstene med én griffel og 2-4 sterile pollenbærere. Blomstring: mars-mai. Frukta er en blåsvart, eggformet steinfrukt med ett enkelt oljeholdig frø som har en skarp smak.
Vekstkrav
Laurbær trives best i en jevnt fuktig, leirholdig, sandholdig moldjord på en vokseplass med sol og skygge.
Historie
De gamle grekerne og romerne regnet laurbærtreet som hellig, og laurbærkransen var et symbol for visdom og seier. Fremdeles er laurbærkransen i bruk for å hedre helter. På sine erobringstokter brakte romerne med seg bruken av laurbærblader til store deler av Europa.
Lukten av laurbær ble regnet for å beskytte mot sykdom, og under pestutbrudd ble gjerne kvister av treet brent på bål. I tillegg skulle treet beskytte mot heksekunst og onde krefter og ble derfor plantet rundt templer. Bladene ble også lagt i matlagre for å holde insekter unna.
Bruk
Laurbærbladene brukes både tørket og friske. De har en aromatisk og noe bitter smak, ferske blader noe bitrere enn tørkede. Tørkede laurbærblader er et mye brukt krydder i Europa og Nord-Amerika og brukes i blant annet sauser, gryteretter og marinader, og det inngår i den franske krydderblandingen bouquet gami. Laurbærblader brukes først og fremst i retter med lang koketid, for eksempel supper, kraft, buljonger, bønne- og linseretter og gryteretter med fjærkre, storfe og lam.
I tillegg brukes bladene til å smaksette surskild, sauser, pickles og marinader. Bladene er også velegnet i fiskeretter, gjerne sammen med sitron og fennikel. Til kokt makrell er laurbærblader en selvfølge.
Olje fra laurbærblader brukes til å smaksette likører og i parfymeindustrien.
Av kvistene med påsittende blad bindes laurbærkranser. Uttrykket ‘hvile på sine laurbær’ synes å komme fra et gresk ordspråk: Man skal ikke hvile på sine laurbær så lenge de kan vinnes.
Endelig blir treet benyttet som en prydplante.
Allergifare
Rapporter om helesproblemer ved hobbydyrking av laurbær er ikke funnet.
Formering
Laurbær kan formeres med frø og ved deling.