Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Krukkeperleblomst

Muscari armeniacum

Synonyme navn er M. botryoides, M. polyanthum, blåperle, Armeniaperleblomst og perlehyasint. Slektsnavnet Muscari kommer av latin muscus, myske og viser til duften (søtlig). Artsnavnet armeniacum betyr fra Armenia (heimland). Det norske navnet perleblomst viser til de perleforma blomstene. Det svenske navnet er fjãderhyacint, mens i England kalles den grape hyacint.

Hjemsted/Opphav Armeniaperleblomst hører naturlig heime i Yugoslavia, Bulgaria, Hellas, Kaukasus-området (inkl. Armenia) og Lilleasia, hvor den vokser på grasgrodde, steinete steder opp til 2000 moh. Det er flere navnesorter i blå nyanser i handelen.

Lav, løkplante med en liten, kuleforma løk, rosettstilte, kjøttfulle blad og blåfiolette blomster i klaser, i april-mai. Verdifull og villig vårplante i fjellhager og rabatter. Klimasone: H7.

  • Muscari armeniacum

  • Muscari armeniacum

Plantebeskrivelse

15-20 cm høy løkplante med en liten, kappekledd, kuleforma løk. Rosettstilte, kjøttfulle, 35 cm lange og 6 mm brede blad med båtform og renneforma underside. Mørke blåfiolette, klokkeformete blomster i en åpen lang klase på lange, tynne stilker. Blomstene har lyseblå, iblant hvite kanter.  Opptil 10 blomster i hver klase. De øverste blomstene er sterile. Blomstring i april-mai. Blomsten har sterk, god duft.  Kapselfrukt.

Vekstkrav og klimasone

Perleblomst stiller små krav til vokseplassen og den trives på de fleste veldrenerte jordtyper i sol og halvskygge.

Planten tilrås plantet til klimasone H7. Den kan dyrkes over det meste av landet vårt.

Bruksområder

Muscari er villige vårplanter som nyttes i fjellhagen, i steinpartier, langs kanter, i rabatter, til grupper i tynt gras og under busker og trær. Perleblomst er vakrest når mange plantes sammen slik at de etter hvert danner tette, blå matter. Voksestedet bør dekkes mot tidlig vårfrost (bladene kommer tidlig). Den egner seg også til snitt og til driving.

Planting og stell av løken

Riktig leggetid for løk er fra september til tidlig oktober. Leggedybde er 8-10 cm og avstanden mellom løkene er det samme, 8-10 cm. Den bør få stå i fred på vokseplassen i mange år.

Allergi- og giftfare

Muscari er en allergivennlig slekt. Opplysninger om helseproblemer ved dyrking av arter innen slekta er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Den formeres ved fradeling av sideløker eller frø. Etablerte planter kan lett deles i mange deler.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss