Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Bergløk

Allium oreophilum

Et synonymt navn er Allium ostrowskianum. Slektsnavnet Allium kommer fra sanskrift aluh, alukam, som betyr knoll, spiselig rot. På latin betyr allium løk. Artsnavnet oreophilum betyr som liker fjell, av oreo-, fjell og -philum, venn. Også i Sverige heter planten berglök og i England brukes navn som pink lily leek og ornamental onion.

Hjemsted/Opphav Bergløk kommer fra Sentral-Asia, hvor den vokser i steinete bakker i 3000-3800 meters høyde over havet.

15-20 cm høy løkplante med grunnstilte blad og rosa blomster i skjerm i toppen av blomsterstenglene, i juni-juli. God fjellhageplante. Klimasone: H5.

  • Allium oreophilum (Bergløk) Foto: plants.ces.ncsu.edu

Plantebeskrivelse

15-20 cm høy, løkplante med en oval, 1-2 cm lang løk. Om våren vokser det opp kun 2, jevnbrede, grunnstilte, 2-8 cm brede fra løken. Fra bladrosetten skyter så tynne, blomsterstilker opp, med rosa blomster i 7-8 cm brede skjermer. Blomstring i juni-juli.

Vekstkrav og klimasone

Bergløk trives best på en varm, solrik plass i en veldrenert, godt sandholdig moldjord.

Planten tilrås plantet til klimasone H5. Dersom den plantes på en veldrenert, lun plass, greier den seg over store deler av landet vårt. Den kan stå i jorda hele året.

Bruksområder

Bergløk er en god fjellhageplante. Den egner seg også godt mellom teppedannende planter i hagen.

Planting og stell av løk

Bergløk legges 10 cm dypt og gjerne i grupper med 3,5 cm mellom løkene. På steder hvor den trives godt, kan den spre seg ganske mye.

Etter hvert dannes sideløker, som også vil blomstre. Da kan det bli trangt om plassen i plantebedet. Det anbefales da å grave opp løkene på sensommeren eller om høsten, og plante disse igjen med litt større avstand mellom hverandre.

På steder med dårlig snødekke i perioder med sterk kulde, bør løkbedet dekkes til med tørt bar, bark eller annet tørt dekkmateriale.

Allergi- og giftfare

Overfølsomhetsreaksjoner ved dyrking av Allium er svært sjelden. Dersom plager oppstår, er det mest fra snittblomster på hud og i luftveier. Personer som dette gjelder reagerer også ofte på mat med løk i. Allergenet er mest konsentrert i løken, og minst i blomstene. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Bergløk formeres med sideløker om høsten eller med frø som sås om våren.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss