Fresia
Freesia x hybridaSynonyme navn er hagefresia og kappkonvall. Slektsnavnet Freesia er oppkalt etter den tyske legen Friedrich Heinrich Theodor Freese (1795-1876), som hentet planten fra Sør-Afrika til Europa. Artsnavnet x hybrida angir at planten er en hybrid. Det svenske navnet er freesia. Det vanligste engelske navnet er Freesia.
40-60 cm høy, flerårig, urteaktig knollvekst med en liten knoll, dype pålerøtter, smale, sverdlignende blad og lite greina stengler som bøyer seg i 90o vinkel øverst. Gule, hvite, blålilla, rosa og røde blomster i ulike nyanser, fra juli til frosten. Dyrkes mest i potter. Overvintrer ikke på friland hos oss.
Plantebeskrivelse
40-60 cm høy, flerårig, urteaktig, opprett knollvekst med en liten knoll, dype, pålelignende røtter og smale, linjeformete, svedlignende blad. Fra knollen vokser det opp mørkegrønne, ugreinete eller fågreinete, bøyde stengler med en blomsterstand i toppen. Blomsterstanden, som er en ensidig klase, har kremmerhuslignende, velduftene blomster som sitter i en rekke ved toppen av stengelen som bøyer seg 90o øverst. På hver stengel sitter et titalls knopper som springer ut etter hvert.
Blomsterfargene er gule, hvite, blålilla, rosa og røde blomster i ulike nyanser, fra juli til frosten kommer. Frukta er en kapsel.
Vekstkrav og klimasone
Freesia trives best i en sandholdig, moldrik, jevnt fuktig jord på en solrik og varm plass.
Freesia x hybrida tilrås plantet til klimasone H1. Planten overvintrer ikke på friland i Norge.
Bruksområder
Fresia plantes helst i krukker og kar som lett kan flyttes til varne plasser og som lett kan lagres frostfritt om vinteren. Fresia er en svær god og ettertraktet snittblomst.
Planting og stell av løken
Riktig plantetid for fresiaknoller inne i potte er april-mai og i mai i et varmet bed ute. Leggedybde er ca. 10 cm og avstand mellom løkene er 10 cm. Knoller som legges i potte for senere utplanting bør få stå i værelsestemperatur. Så snart grønne skudd vises bør plantene settes lyst. De kan flyttes utendørs når faren for nattefrost er over.
Om høsten når blomstringa er over, graves knollene opp og vinterlagre ved 15-20 o’C. Men neste års blomstring er usikker.
Allergi- og giftfare
Rapporter om helseproblemer med hobbydyrking av Freesia er ikke funnet. Men snittblomster av fresia kan gi luftveisproblemer for for duftoverfølsomme personer. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.
Formering
Fresia kan formeres ved fradeling av sideknoller, men dette kan gi et usikkert resultat.