Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Gråløk

Allium karataviense

Et synonymt navn er kuleløk. Slektsnavnet Allium kommer fra sanskrift aluh, alukam, som betyr knoll, spiselig rot. På latin betyr allium løk. Artsnavnet karataviense er etter Kara Tau-fjellene, som er en fjellkjede i Kasakhstan. I Sverige heter planten bollök og i England brukes blant annet navnene Turkestan onion, Kara Tau garlic og ornamental onion.

Hjemsted/Opphav Gråløk kommer fra Sentral-Asia, blant annet i Turkestan, hvor den vokser i fjellier i rasjord av kalkstein.

5-25 cm høy løkplante med grunnstilte, korte blad og hvit-rosa, kulerunde blomsterstander med mange små, stjerneformede blomster i mai-juni. Fjellhage- og snittplante. Klimasone: H6.

  • Allium karataviense (Gråløk) Foto missouribotanicalgarden.org

Plantebeskrivelse

5-25 cm høy, løkplante med en rund, flattrykt, 5 cm bred løk. Om våren vokser det opp 2-3 grågrønne, grunnstilte, linjeforma, opptil 1,5 cm brede og 15-20 cm lange blad, med røde kanter og som bøyer seg bakover. Fra bladrosetten skyter så en tynn, men stiv blomsterstilk opp, som bærer hvite-rosa, nesten kulerunde, 10 cm brede blomsterstander, som består av ca. 50 stjerneformede blomster. Under blomstringen på i mai-juni, har allerede bladene begynt å gulne. Blomstene har svært smale kronblad, noe som gjør at blomsterstanden virker luftig.

Vekstkrav og klimasone

Gråløk trives best på en varm, solrik plass i en veldrenert, godt sandholdig, nokså tørr moldjord. Men den vokser også bra i noe skygge.

Planten tilrås plantet til klimasone H6. Dersom den plantes på en drenert plass, greier den seg over store deler av landet vårt. Den kan stå i jorda hele året.

Bruksområder

Gråløk er en god fjellhageplante på en varm og solrik plass. Men siden bladene alt tar til å gulne alt under blomstringa, er det en fordel å plante løkplanten blant planter som kan skjule bladene, for eksempel roser og halvhøye stauder. Den er også en god snittblomst.

Planting og stell av løk

Gråløk legges 15 cm dypt og gjerne i grupper med 20 cm mellom løkene. Løkene kan stå i jorda året rundt. Trivselen kan økes ved å molde ned litt beinmel ved planting og senere hver høst.

Etter hvert dannes sideløker, som også vil blomstre. Da kan det bli trangt om plassen i plantebedet. Det anbefales da å grave opp løkene på sensommeren eller om høsten, og plante disse igjen med litt større avstand mellom hverandre.

På steder med dårlig snødekke i perioder med sterk kulde, bør løkbedet dekkes til med tørt bar, bark eller annet tørt dekkmateriale.

Allergi- og giftfare

Overfølsomhetsreaksjoner ved dyrking av Allium er svært sjelden. Dersom plager oppstår, er det mest fra snittblomster på hud og i luftveier. Personer som dette gjelder reagerer også ofte på mat med løk i. Allergenet er mest konsentrert i løken, og minst i blomstene. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Gråløk formeres med sideløker som tas opp og plantes om høsten.

Sorter

Allium karataviense ‘Album’, er en sort som har hvite blomster.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss