Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Matgrasløk

Allium schoenoprasum schoenoprasum

Slektsnavnet Allium kommer fra sanskrift aluh, alukam, som betyr knoll, spiselig rot. På latin betyr allium løk. Artsnavnet schoenoprasum, løkplante med sivlignende blad. Fra gresk schoinos, starr, siv og prason, løk. Også i Sverige heter planten gräslök og i England brukes navnet chives.

Hjemsted/Opphav Grasløk er viltvoksende på fuktige enger over store deler av den nordlige halvkule. I Norge er den forvillet rundt Oslofjorden og på Østlandet.

Flerårig, løkplante og kryddervekst med tueforma vekst og graslignenede, rørforma blad. Tette hoder med rødfiolette blomster i toppen av stenglene, i mai-juni. Rabattplante. Klimasone: H6.

  • Grasløk (Allium schoenoprasum)

  • Grasløk (Allium schoenoprasum)

Plantebeskrivelse

20-50 cm høy, flerårig, løkplante med tueforma vekst og små, avlange løker som sitter i klynger på korte underjordiske jordstengler. Bladene som er graslignende, er mørkegrønne, rørformede og spiselige. Hver løk danner som oftest bare 1-2 blad, som kan bli 35 cm lange og 1-6 mm brede. Også stilkene, som kan bli nesten 50 cm høye, er hule. I toppen av stilkene utvikles et tett hode, inntil 5 cm bredt, med rødfiolette blomster. Ett hode kan bestå av 30 blomster. Blomstring i mai-juni. Frukte ar 3-kantete frøkapsler.

Vekstkrav og klimasone

Grasløk er en villig og lettstelt plante som trives best i en veldrenert, kalkholdig moldjord med jevn fuktighet, i sol eller halvskygge. Men den vokser bra på de fleste jordtyper.

Planten tilrås plantet til klimasone H6. Planten greier den seg over store deler av landet vårt. Den kan stå på samme plass i mange år.

Bruksområder

Grasløk er en god krydderurt og en vakker rabattplante. Den egner seg også til dyrking i potter og verandakasser.

Planting og stell av løk

Det mest vanlige er å kjøpe ferdige potteplanter i hagesenteret om våren. Dersom noen ønsker å lage planter ved å så frø inne på seinvinteren, kan disse plantene plantes ut som en utplantingsplante når nattefrosten er over om våren. Som prydplante plantes grasløken ut med 20-30 cm mellomrom.

Allergi- og giftfare

Overfølsomhetsreaksjoner ved dyrking av Allium er svært sjelden. Dersom plager oppstår, er det mest fra snittblomster på hud og i luftveier. Personer som dette gjelder reagerer også ofte på mat med løk i. Allergenet er mest konsentrert i løken, og minst i blomstene. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Grasløk formeres med deling av tuer, sideløker eller med frø. Tette tuer kan deles og omplantes om høsten. Frø sås om våren.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss