Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Gulløk

Allium moly

Slektsnavnet Allium kommer fra sanskrift aluh, alukam, som betyr knoll, spiselig rot. På latin betyr allium løk. Artsnavnet moly er et gammelt gresk plantenavn som trolig stammer fra sanskrift, der ordet mulam betyr rot. I Sverige heter planten guldlök og i England bruk navn som golden garlic, golden onion og lily leek

Hjemsted/Opphav Gull-løk kommer fra Øst-Spania og Sørvest-Frankrike, hvor den er viltvoksende i skyggefulle fjellkløfter.

Lav løkplante med grunnstilte, lange blad og gule blomster i skjermer, i mai-juni. Fjellhage- og rabattplante. Klimasone:H6.

  • Allium moly (Gulløk) Foto: whiteflowerfarm.com

Plantebeskrivelse

80-100 cm høy, løkplante med en avlang og opptil 2,5 cm lang løk. Om våren vokser det opp 1-3 grønne, grunnstilte, linjeforma, opptil 3,5 cm brede og 30 cm lange blad fra løken. Blomstene sitter på 20-30 cm høye stilker. Fra bladrosetten skyter så en tynn, men stiv, 20-30 cm lang blomsterstilk opp, som bærer gule, 2-3 cm brede, stjerneformede blomster i 6-10 cm brede skjermer. Det kan sitte opptil 40 blomster i en skjerm. Blomstring i mai-juni. Dersom den trives godt kan den danne tepper.

Vekstkrav og klimasone

Gull-løk trives best på en halvskygget plass i en veldrenert, godt sandholdig,  moldrik jord, som ikke er spesielt næringsrik. II sterk sol vil blomstene blekne noe.

Planten tilrås plantet til klimasone H6. Dersom den plantes på en veldrenert og lun plass, greier den seg over store deler av landet vårt. Den kan stå i jorda hele året.

Bruksområder

Gull-løk er en god fjellhageplante. Men den egner seg også godt i rabatter ved busker og mindre trær.

Planting og stell av løk

Gull-løk legges 10 cm dypt og gjerne i grupper med 6-8 cm mellom løkene.  Trivselen kan økes ved å molde ned litt beinmel ved planting og senere hver høst.

Etter hvert dannes sideløker, som også vil blomstre. Da kan det bli trangt om plassen i plantebedet. Det anbefales da å grave opp løkene på sensommeren eller om høsten, og plante disse igjen med litt større avstand mellom hverandre.

På steder med dårlig snødekke i perioder med sterk kulde, bør løkbedet dekkes til med tørt bar, bark eller annet tørt dekkmateriale.

Allergi- og giftfare

Overfølsomhetsreaksjoner ved dyrking av Allium er svært sjelden. Dersom plager oppstår, er det mest fra snittblomster på hud og i luftveier. Personer som dette gjelder reagerer også ofte på mat med løk i. Allergenet er mest konsentrert i løken, og minst i blomstene. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Gull-løk formeres med fradeling av sideløker om høsten. En tue kan også deles om våren.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss