Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hageblåstjerne

Scilla amoena

Synonyme navn er Hyacinthus amoenus, Othocallis amoena og Scilla amara. Slektsnavnet Scilla, av gresk skilla, som egentlig er navnet på en annen plante, nemlig strandløk. Artsnavnet amoena = nydelig. Det svenske navnet er tuvig blãstjãrna, mens et par engelske navn er Star Squill og Star Hyacinth.

Hjemsted/Opphav Scilla amoena har ukjent opphav, men det opprinnelige området er trolig Nord-Tyrkia.

15-25 cm høy, flerårig, løkplante med en 2 cm bred løk, rosettstilte, linjeforma blad og blålilla, stjerneforma blomster, som vender oppover, i april-mai. Plante for fjellhager og rabatter. Snittblomst. Klimasone: H4.

  • Scilla amoena (Hageblåstjerne) Foto: cotswoldgardenflowers.co.uk

Plantebeskrivelse

15 – 25 cm høy løkplante med en 2 cm bred løk. Fra løken vokser det opp 1-2, grunnstilte, linjeforma blad og en blomsterstengel med en rødaktig basis og 3-6 blomster som sitter på ca. 1 cm lange blomsterskaft.

Blålilla, stjerneformete blomster med en mørkere blå bladnerve midt i hvert blomsterdekkblad, som er omgitt av små høgblad. Blomstene vender oppover. Blomstringstid: april-mai. Frukta er en kapsel.

Vekstkrav og klimasone

Hageblåstjerne har ingen spesielle jordkrav, men den trives best i veldrenert, men ikke for tørr jord i sol eller halvskygge. Overflødig vatn må få renne bort.

Scilla amoena tilrås plantet til klimasone H4. Regnes som herdig langs kysten til Nordland.

Bruksområder

Hageblåstjerne er en god plante i fjellhagen, steinpartier, plener, naturmark og under trær og busker. Planten forviller seg. Snittblomst.

Planting og stell av løken

Riktig leggetid for løk er september-oktober. Leggedybde er 8-10 cm og avstand mellom løkene er 8-10 cm. Deling eller omplanting bør foregå på sensommeren eller høsten. Den bør få stå urørt på samme plass i årevis.

Allergi- og giftfare

Scilla er en giftig plante, men det fines ingen rapporter om helseproblemer med dyrking av planten. Plantesafta inneholder hud- og slimirriterende stoffer. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Hageblåstjerne formeres ved deling av etablerte løker. Planten kan selvså seg.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss