Hagegladiolus
Gladiolus × hortulanusSynonyme navn er hagegladiol, sabellilje, Gladiolus x cultorum, Gladiolus x hybridus og Gladiolus xhortulanus. Slektsnavnet Gladiolus, av latin gladius = sverd (bladformen). Artsnavnenet hortulanus, av latin hortulus = liten hage. Dette sammen med krysset (x) viser at det dyrkes hybrider (krysninger), I Sverige heter planten gladiol og i England brukes ofte navnet Sword Lily.
45-120 cm høy, flerårig knollvekst med en bred, gulhvit knoll, stive, kraftige stengler, stive, sverdformete, grønne blad og blomster i mange farger, i juli-september. God rabatt- og snittblomst. Planten kan ikke overvintre hos oss.
Plantebeskrivelse
45-120 cm høy, flerårig knollvekst med en ca. 4 cm bred, gulhvit knoll medet lysebrunt skall. Knollene har et grunt og svakt rotsystem, som er årsaken til at de høye stenglene må bindes opp senere i sesongen. Fra hver knoll dannes, 2-5 sverdforma, stive, grønne, noen cm bred blad.
Blomstene som sitter på den stive, kraftige stenglen har en bredde mellom 5 og 20 cm, og har en farge fra hvitt til gult, rødt og blåfiolett, via alle tenkelige nyanser. Av og til er blomstene 2-farget. Blomsten har 6 blomsterdekkblad og de sitter samlet i et aks. Blomstring: juli-september. Frukta er en kapsel.
Vekstkrav
Hagegladiolus trives best i en moldrik, næringsrik, kalkrik, jevnt fuktig, men veldrenert jord på en solrik, lun og varm plass som er helt beskyttet mot vind.
Gladiolus x hortulanus, er en flerårig plante som ikke kan overvintre på friland hos oss.
Bruksområder
Hagegladiolus er en god rrabattplante ibed mellom andre stauder og busker. Men hos oss er det mer vanlig å plante den i store potter som kan flyttes til en altan eller veranda, og til et frostfritt sted om vinteren. Flere sorter er verdifulle snittblomster.
Planting og stell av knoller
Riktig leggetid for knollene er tidlig om våren så snart jorda er blitt varm. Leggedybde for knollene er 5-10 cm og med en planteavstand på 10-15 cm. Det er vanlig å legge gladioler i grupper med 5-7 knoller. Det kan være smart å stikke ned en kort pinne ved hver knoll ved planting, som planten kan festes til senere. Dermed unngås at planten legger seg og at rotsystemet forstyrres.
Før frosten blir for sterk, må knollene graves opp dersom de vil bevares til neste sesong. Knollene bør få ligge å tørke litt før de flyttes til et frostfritt lager. Når bladene visner skjæres bladverket ned ca. 10 cm overknollen.
Allergi- og giftfare
Noen opplysninger om helseproblemer ved hobbydyrking av Gladiolus er ikke kjent. Men sorter med sterk duft av snittblomster, kan være til bry for personer med duftoverfølsomhet. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.
Formering
Gladiolus formeres ved fradeling av små sideknoller som dannes rundt basis av morknollen.
Noen sortsgrupper
Det finnes hundrevis av sorter av hagegladiolus, og hele hybridkomplekset er delt inn i grupper. Her er 4 store grupper med hybrider omtalt, nemlig 1) Sommerfuglgladioler, 2) Primulinus hybridgruppe, 3) Storblomstrende gladioler og 4) Miniatyrgladioler.
1)Sommerfuglgladioler er alle hybrider (krysninger) med litt mindre blomster, 5-10 cm brede, i vakre farger, oftest med flekker i kontrastfarger på de nederste kronbladene. De har 70-120 cm høye blomsterspir.
Sentrale sorter i denne gruppa er ‘Avalanche’, med rent hvite blomster; ‘Mme Butterfly’, med sartrosa blomster med en laksrosa og purpur fargeflekk i svelget og ‘Mykonos’, med lyse aprikosfargete blomster med en rød flekk i svelget.
2)Primulinus-gruppen, er alle hybrider med den sørafrikanske arten Gladiolus dalenii. Kjennetegn på blomstene i denne gruppa er at de øverste kronbladene bøyer seg forover, omtrent som bremmer på en skyggelue. Blomstene sitter ikke så tett på blomsterstengelen, og voksemåten er mer grasiøs enn hos andre grupper. De har 45-90 cm høye blomsterspir.
Noen sorter her er ‘Anitra’, som har blodrøde blomster; ‘Joyce’, som har rosa blomster med en ferskenfarget flekk i svelget; ‘Pegasus’, som har gule blomster med røde kanter og ‘Scarlet Knight’, som har terrakottafargete blomster med kremfargete striper i svelget.
3)Storblomstrete gladioler er 60-120 cm høye sorter med 10-15 cm brede blomster i klare farger. Blomstring skjer i september.
Noen sorter er ‘Minuet’ med hvite blomster; ‘Ebony Beauty’ med dypt svartrøde blomster md hvite pollenbærere; ‘Applause’ med rosa blomster og Vesuvius’ med lysende, skarlagensrøde blomster.
4) Miniatyrgladioler er 50-70 cm høye sorter med 5 cm brede blomster med blomster som har frynsete kanter. Ligner Primulinus-hybridene.
Noen sorter er ‘Bo Peep’, med aprikosfargete blomster med gule flekker; ‘Charm’, med rosa blomster med grønngule flekker og ‘Robineau’ med høyrøde blomster med kremhvite kanter på de nedre kronbladene.