Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hagelerkespore ‘George Baker’

Corydalis solida 'George Baker'

Slektsnavnet Corydalis, trolig av gresk korys, hjelm, jf. korydalos, topplerke. Det svenske navnet er stor nunneört og i England brukes navnet fumewort.

Hjemsted/Opphav Hagelerkespore er viltvoksende over store deler av Europa og Tyrkia.

Lav, tuedannende, knollvekst med en liten gulaktig knoll, lysegrønne, fint oppdelte blad og fiolette, hvite eller røde blomster (etter sort) med en spore, i opprette klaser i toppen av stilkene, i april-mai. Fjellhage- og bunndekkeplante. Klimasone: H5.

  • Hagelerkespore (Corydalis solida 'George Baker' )

  • Hagelerkespore (Corydalis solida 'George Baker' )

Plantebeskrivelse

15-30 cm høy, opprett knollvekst med små, gulaktige rotknoller. Planten er tuedannende med lysegrønne, fint oppdelte blad. I toppen av stilkene som vokser opp fra tuen, sitter en opprett klase med mørk fiolette blomster, med en svak duft og som har en lang spore (derav navnet). Klasen består av 10-25 fiolette blomster. Blomstring i april-mai. Det finnes også sorter med hvite og røde blomster. Frukta er ei spiss kapselfrukt med mange, små, svarte frø, som ofte blir spredd av maur.

Vekstkrav og klimasone

Hagelerkespore trives best I en næringsrik moldjord eller en veldrenert leirjord som holder seg jevnt fuktig, i halvskygge eller skygge. Plantes et sted hvor planten ikke utsettes for sterk uttørring i hvileperioden om sommeren. Skal planten flyttes eller deles, bør dette gjøres tidlig om høsten.

Planten tilrås plantet til klimasone H5. Planten klarer seg over store deler av landet vårt.

Bruksområder

Hagelerkespore plantes ofte i fjellhager og brukes til bunndekke. Den passer godt til å forville seg i plen under trekroner, og den trives sammen med andre tidlige vårblomster, for eksempel snøklokker (Galanthus). Den vokser forvillet i Oslo-området og i Sogn.

Planting av knoller

Riktig leggetid for knoller av hagelerkespore er tidlig høst eller så snart knollene er i handelen. Leggedybde er 5-8 cm og avstand mellom løkene er 5-6 cm.

Allergi- og giftfare

Sikre opplysninger om helseproblemer ved hobbydyrking er ikke kjent. Men planten inneholder alkaloider og bedømmes som giftig. Knollen er spesielt alkaloidrik, og kan minne om små poteter. Dermed kan den virke tillokkende på små barn under lek. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Hagelerkespore formeres mest med deling av etablerte planter tidlig om høsten. Planten kan også selvså seg. Men frøplanter er ikke frøekte, det vil si at de kan få blomster med en avvikende farge fra morplanten.

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss