Honningløk
Allium siculumSynonyme navn er middelhavsklokke, sisiliansk honninghvitløk, Nectaroscordum siculum og Allium bulgaricum. Slektsnavnet Allium kommer fra sanskrift aluh, alukam, som betyr knoll, spiselig rot. På latin betyr allium løk. Det tidligere slektsnavnet Nectaroscordum, av latin nectar = nektar, gudedrikk og cordium = som lukter hvitløk. Artsnavnet siculum = fra sicilia. Sverige heter planten honninglök og i England brukes navn som Honey Garlic, Sicilian Honey Lily, Sicilian Honey Garlic, Mediterranean Bells, Blue Globe Onion og Blue Ornamental Onion.
90-120 cm høy, løkplante med en naken stengel, grunnstilte, smale blad og hvitrosa, klokkeformete blomster som sitter samlet i en stor åpen blomsterstand i toppen av stenglene, i mai-juni. Rabatt-, snitt og tørkeplante. Klimasone: H4.
Plantebeskrivelse
90-120 cm høy, løkplante med en oval løk. Om våren vokser det opp 3-4 grønne, grunnstilte, linjeforma blad, fra løken. Hele planten har en løkduft som henger ved en om en gnir på planten.
Fra bladrosetten vokser det opp en naken blomsterstengel med opptil 30 blomster, som sitter i en åpen blomsterstand i toppen av stengelen. Duftende, hvitrosa, klokkeformete blomster som sitter på skaft og som henger ned. Når frøkapselen modner, retter blomsterskaftene seg opp. Blomstring: mai-juni. Frukta er en kapsel.
Vekstkrav og klimasone
Honningløk trives best i en jevnt fuktig, men veldrenert, godt sandholdig, både svakt sur og svakt basisk moldjord, på en vokseplass i sol eller med noe skygge.
Allium siculum tilrås plantet til klimasone H4. Den plantes i lavlandet i Sør-Norge og langs kysten helt opp til Lofoten.
Bruksområder
Honningløk er en god rabattplante som kan plantes i bed sammen med andre halvhøye planter og i større potter. Men siden bladene alt tar til å gulne alt under blomstringa, er det en fordel å plante løkplanten blant planter som kan skjule bladene, for eksempel roser og halvhøye stauder. Den er også er også en god snittblomst, og frøstandene er godt egnet til tørking.
Planting og stell av løk
Honningløk kan plantes om høsten eller om våren så snart jorda er varm nok. Løken legges 10-15 cm dypt og gjerne i grupper med 20-30 cm mellom løkene. Bør få stå i ro på vokseplassen til det begynner å bli trangt. Da bør løkene graves opp på sensommeren eller om høsten og plante løkene igjen med litt større avstand mellom hverandre. På steder med jevnlig barfrost kan løkbedet med fordel dekkes med granbar, bark el.l. vinters tid.
Allergi- og giftfare
Overfølsomhetsreaksjoner ved dyrking av Allium er svært sjelden. Dersom plager oppstår, er det mest fra snittblomster på hud og i luftveier. Personer som dette gjelder reagerer også ofte på mat med løk i. Allergenet er mest konsentrert i løken, og minst i blomstene. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.
Formering
Honningløk formeres med deling av etablerte løk. Dersom blomsterstandene ikke klippes av før frømodning, vil planten selvså seg.