Jonsokklosterklokke
Leucojum aestivumSlektsnavnet Leucojum er etter gresk leucos = hvit og ion = fiol. Artsnavnet aestivum = sommerlig. Det svenske navnet er sommar snöklocka og noen engelske navn er Snowflake, Summer Snowflake, Giant Snowflake og Loddon Lily.
30-50 cm høy, flerårig løkplante med en oval løk, grunnstilte, lange, linjeformete blad og hvite, klokkeformede, hengende blomster i toppen av stenglene, i mai-juni. Rabattplante for en fuktig vokseplass. Klimasone: H5-4.
Plantebeskrivelse
30-50 cm høy, løkplante med en oval, 4 cm bred løk. Grunnstilte, lange, linjeformete, 1-2 cm brede, inntil 20 cm lange, friskt grønne, blanke blad, som smalner av mot spissen. Hvite, klokkeformete, hengende, 1,5 cm lange, blomster med en grønn flekk ved spissen av hvert kronblad. 3-8 blomster sitter samlet i en skjerm på stilker med ulik lengde. Blomstring i mai-juni. Frukta er en kapsel.
Vekstkrav og klimasone
Jonsokklosterklokke greier seg godt på de fleste jordtyper bare den ikke er for tørr, men planten trives best jevnt fuktig, noe drenert, ikke for næringsrik, godt sandholdig moldjord i sol og halvskygge. Plantene bør få stå urørt i flere år slik at det dannes større grupper. De vil da gjøre mer av seg enn om de står enkeltvis.
Leucojum aestivum tilrås plantet til klimasone H5-4. Planten dyrkers langs kysten til Salten.
Bruksområder
Jonsokklosterklokke egner seg godt i rabatter ved dammer og vann der det er fuktig jord. Kan også egne seg til villfor på rette plass. Snittblomst.
Planting og stell av løken
Riktig leggetid for løk er i september eller begynnelsen av oktober. Leggedybde er 10-12 cm og avstand mellom løkene er 10-20 cm. Både flytting og deling av etablerte planter kan skje både vår og høst.
Allergi- og giftfare
Hele planten er giftig. Fruktene kan muligens lokke småbarn til å smake. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.
Formering
Jonsokklosterklokke formeres ved deling av planter vår eller høst.