Kappstjerne
Ornithogalum thyrsoidesEt synonymt navn er «Afrikas hvite lilje». Slektsnavnet Ornithogalum, av gresk ornus = fugl og gala = melk. Artsnavnet thyrsoides = bukettlignende. Det svenske navnet er kapstjärna, mens i England brukes ofte navn som Chincherinchee og Wonder Flower.
30-50 høy, flerårig løkplante med kraftige, opprette stengler, grunnstilte, lansettformete blad og duftende, hvite blomster i en kjegleformet blomsterstand, i august-september. Planten overvintrer bare på de beste steder på Sørvestlandet. Snittblomst. Klimasone H1.
Plantebeskrivelse
30-50 cm høy, flerårig løkplante. Fra løken vokser det opp kraftige, opprette stengler med 6-12, grunnstilte, lansettformete blad og duftende, hvite, 2 cm brede blomster med en nesten kjegleformet blomsterstand med 20-30 blomster. Blomstring: august-september. Frukta er en kapsel.
Vekstkrav og klimasone
Kappstjerne trives best på i en jevnt fuktig, men veldrenert, kalkholdig, sandholdig moldjord, på en solrik eller noe skygget vokseplass.
Ornithogalum thyrsoides tilrås plantet til klimasone H1. Planten er kun herdig i milde strøk på Sørvestlandet.
Bruksområder
Kappstjerne kan plantes i bed på en lun, varm plass, men den plantes mest i kar og krukker, som kan flyttes innendørs om vinteren. Snittblomst. Hjort og rådyr liker ikke planten.
Planting og stell av løken
Plantetid for løk er om våren. Leggedybde er 8-10 cm og avstanden mellom løkene er ca.10 cm. Løkene må tas opp om høsten før vinteren kommer og lagre løkene på et frostfritt sted.
Allergi- og giftfare
Ornithogalum inneholder giftige stoffer, og yrkesmessig håndtering og hobbydyrking av planter kan forårsake plager for hud og luftveier. Plagene opptrer mest innendørs ved bruk av snittblomster. Allergenet er mest konsentrert i løken. Men risikoen for å få problemer eller bli forgiftet ved normal hobbydyrking er så liten at dyrking ikke kategorisk frarådes. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.
Formering
Kappstjerne formeres med sideløker.