Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Kjempeløk

Allium giganteum

Slektsnavnet Allium kommer fra sanskrift aluh, alukam, som betyr knoll, spiselig rot. På latin betyr allium løk. Artsnavnet giganteum betyr kjempestor. Også i Sverige heter planten jättelök og i England brukes navnet giant onion.

Hjemsted/Opphav Kjempeløk er viltvoksende i Sentral-Asia, hvor den vokser i slake skråninger opp til 1200 m over havet.

Løkplante med grunnstilte, lange blad og rosalilla, kulerunde blomsterstander med mange små blomster i juni. Rabatt- og snittplante. Klimasone: H4.

  • Allium giganteum (Kjempeløk) Foto: hollandbulbfarms.com

Plantebeskrivelse

20-50 cm høy, løkplante med en oval, nesten 6 cm lang løk. Om våren vokser det opp grønne, grunnstilte, linjeforma, opptil 10 cm brede og 60-100 cm lange blad fra løken. Fra bladrosetten skyter det opp en opptil 2 m lang, tynn, stiv blomsterstilk, som bærer en 10-15 cm bred blomsterstand med rosalilla blomster, som består av ca. 50 stjerneformede blomster. Under blomstringen i juni har allerede bladene begynt å gulne.

Vekstkrav og klimasone

Kjempeløk trives best på en varm, solrik plass i en veldrenert, godt sandholdig moldjord. Men den vokser også bra i noe skygge.

Planten tilrås plantet til klimasone H4. Dersom den plantes på en drenert plass, greier den seg over store deler av landet vårt. Den kan stå i jorda hele året.

Bruksområder

Kjempeløk er en god rabattplante. Men siden bladene alt tar til å gulne alt under blomstringa, er det en fordel å plante løkplanten blant planter som kan skjule bladene, for eksempel roser og halvhøye stauder. Den er også er også en god snittblomst, og frøstandene er godt egnet til tørking.

Planting og stell av løk

Kjempeløk legges 15 cm dypt og gjerne i grupper med 35 cm mellom løkene. Trivselen kan økes ved å molde ned litt beinmel ved planting og senere hver høst.

Etter hvert dannes sideløker, som også vil blomstre. Blomstrer i mange år hvis den får stå i fred.

På steder med dårlig snødekke i perioder med sterk kulde, bør løkbedet dekkes til med tørt bar, bark eller annet tørt dekkmateriale.

Allergi- og giftfare

Overfølsomhetsreaksjoner ved dyrking av Allium er svært sjelden. Dersom plager oppstår, er det mest fra snittblomster på hud og i luftveier. Personer som dette gjelder reagerer også ofte på mat med løk i. Allergenet er mest konsentrert i løken, og minst i blomstene. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Kjempeløk kan formeres med sideløker om høsten, eller med frø. Men med frø kan det ta flere år før det kommer blomster.

Sorter

Allium giganteum ‘Violet Beauty’, er en sort med mer blåfiolette blomster enn arten.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss