Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Knollstorkenebb

Geranium tuberosum

Slektsnavnet Geranium kommer av gresk geranos, trane, som sikter til den nebblignende frukta. Derav også det norske navnet. Artsnavnet tuberosus = med knoller. I Sverige heter planten vårnäva, og i England brukes navn som Tuberous-Rooted Cranesbill og Tuberosus Geranium.

Hjemsted/Opphav Knollstorkenebb er viltvoksende i Middelhavsområdet, Kaukasus og Vest-Iran.

30-40 cm høy knollvekst med en liten knoll, greinete stengler, grønne, håndflikete blad med finflikete småblad og purpurrosa, koppformete blomster med lilla årer i en forgreina blomsterstand, i mai-juni. Rabattplante og en lun og varm plass. Klimasone H2-3.

  • Geranium tuberosum (Knollstorkenebb) Foto: edelweissperennials.com

Plantebeskrivelse

30-40 cm høy, knollvekst med en liten knoll. Fra knollen vokser det opp greinete stengler med grønne, håndflikete blad med finflikete småblad (ligner dillblad).

Purpurrosa, koppformete, 2-3 cm brede blomster med lilla-fiolette årer, som sitter flere sammen i en forgreinet blomsterstand. Blomstring: mai-juni. Bladene visner ned etter blomstringa. Kapselfrukt.

Vekstkrav og klimasone

Knollstorkenebb er en villig plante som vokser godt i godt drenerte, godt sandholdige, moldrike, helst næringsrike jordarter i sol og halvskygge.

Geranium tuberosum tilrås plantet til klimasone H2-3. Det vil at planten bare kan overvintre på friland på i de aller sørligste strøk av landet vårt.

Bruksområder

Knollstorkenebb er en god rabattplante, som plantes ofte i bed og fjellhager. Planten kan skjæres ned etter blomstring.

 Allergi- og giftfare

Hudplager etter kontakt med Geranium-arter finnes beskrevet, men store helsemessige problemer er ikke forbundet med slekta. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Knollstorkenebb formeres ved fradeling av sideknoller på sensommeren eller om høsten.

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss