Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Klosterklokke

Leucojum vernum

Et synonymt navn er marsklosterklokke. Slektsnavnet Leucojum er etter gresk leucos, hvit og ion, fiol. Artsnavnet vernum betyr vårlig. Det svenske navnet er snöklocka (klosterlilja) og det engelske navnet er spring snowflake.

Hjemsted/Opphav Marsklosterklokke er heimehørende fra Mellom-Europa, fra Romania og Vest-Russland til Pyreneene og Belgia, hvor den vokser i åpne skoger og bratte, skyggefulle lier. Planten er forvillet i Danmark, Nederland og England.

10-30 cm høy, løkplante med en liten, rund løk, grunnstilte, grønne, blanke blad og klokkeformede, hengende, hvite blomster i toppen av stenglene i april-mai. Villig vårplante. Klimasone: H6.

  • Leucojum vernum (Klosterklokke)

Plantebeskrivelse

10-30 cm høy, løkplante med en kulerund, ca. 2,5 cm bred løk. Grunnstilte, jevnbrede, ca. 1 cm brede og inntil 20 cm lange, friskt grønne, blanke blad. Klokkeformede, hengende, 1,5 cm lange, hvite blomster med en grønn flekk ved spissen, som oftest sitter enkeltvis i toppen av stilkene. Av og til kan to blomster sitte sammen. Blomstring i april-mai.

Vekstkrav og klimasone

Marsklosterklokke greier seg godt på de fleste jordtyper bare den ikke er for tørr, men planten trives best i en drenert, men jevnlig fuktig, godt sandholdig jord i sol og skygge. Plantene bør få stå urørt i flere år slik at det dannes større grupper. De vil da gjøre mer av seg enn om de står enkeltvis.

Marsklosterklokke tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Marsklosterklokke egner seg godt i fjellhager, vårbed, buskas og til villflor. Står planten lunt og varmt kommer den tidlig i blomst.

Planting og stell av løken

Riktig leggetid for løk er i september eller begynnelsen av oktober. Men både flytting og deling etablerte planter kan skje både vår og høst. Leggedybde er 10 cm og avstand mellom løkene er 5-7 cm.

Allergi- og giftfare

Hele planten er giftig. Fruktene kan muligens lokke småbarn til å smake. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Den formeres ved deling av planter om våren eller på sensommeren. Kan også frøsås.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss