Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Mikaelskrone

Fritillaria michailovskyi

Slektsnavnet Fritillaria er av fritillus = terning, beger (blomsterformen). Artsnavnet michailovskiy, betyr Michalilovskys plante. I Sverige kalles planten guldkantad klocklilja, mens engelske navn på planten er Michael’s Flower og Michailovski Fritillary.

Hjemsted/Opphav Mikaelskrone hører opprinnelig heime i Nordøst-Tyrkia, der den vokser I nedraste grus- og steinfyllinger I skråninger mellom 2000 og 3000 moh.

15-20 cm høy, flerårig løkplante med en 2,5 cm bred løk, stengel med få grågeønne, langsmale blad og hengende, klokkeformete, brunfiolette blomster med en gul kant, i mai-juni. God fjellhageplante. Klimasone: H4-5.

  • Fritillaria michailovskyi (Mikaelskrone) Foto: angliabulbs.com

Plantebeskrivelse

15-20 cm høy, flerårig løkvekst med en rund, litt flattrykt, 2,5 cm bred løk. Fra løken vokser det opp en stengel med noen få, langsmale, grågrønne blad som sitter spredt. Toppen av stengelen er bøyd og her sitter 1-4 hengende, klokkeformete blomster. Ca. to tredjedeler av blomsten fra festet og utover er brunfiolett, mens den ytterste tredjedelen er klargul. Blomstring skjer i mai-juni. Frukta er en kapsel.

Vekstkrav og klimasone

Mikaelskrone trives best i en veldrenert jord med mye grus og sand foruten mold, på en lun og varm og solrik plass. Planten bør få stå i ro.

Planten tilrås plantet til klimasone H4-5. Planten kan dyrkes på lune steder opp til   Trøndelag.

Bruksområder

Mikaelskrone egner seg godt i fjellhager og andre bed der den kan holdes lett fuktig om sommeren, men tørt om vinteren.

Planting og stell av løken

Riktig leggetid for løken er om høsten i september og oktober. Leggedybde er 8-10 cm og med en avstand mellom løkene på 8-10 cm. Den bør ikke ha det for tørt om sommeren. Den bør få stå i ro i flere år.

Allergi- og giftfare

Alle som er i kontakt med planter fra slekta Fritillaria (krone) bør vise forsiktighet, da plantesafta kan virke irriterende på hud- og slimhinner. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Mikaelskrone formeres med sideløker på sensommeren eller tidlig om høsten.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss