Blåløk
Allium cyaneumEt synonymt navn er Allium purdomii. Slektsnavnet Allium kommer fra sanskrift aluh, alukam, som betyr knoll, spiselig rot. På latin betyr allium løk. Artsnavnet cyaneum er etter gresk kyanos = mørkeblå, havblå. I Sverige heter planten blålök. Et vanlig engelsk navn er dark blue garlic.
20-40 cm høy løkplante med underjordiske stengler, lange, grunnstilte, linjeformete blad og mørkeblå, klokkelignende blomster i skjermer i toppen av stilkene, i juli-august. Vakker rabattplante. Kan også dyrkes i kar. Klimasone: H4.
Plantebeskrivelse
20-40 cm høy, tuedannende løkplante med små, sylindriske løker som sitter i klynger på underjordiske stengler. Hver løk danner 3 grunnstilte, opprette, linjeformete, 15 cm lange og 4 mm brede blad. Etter blomstring visner bladene ned.
Mørkeblå, klokkelignende blomster, som vender nedover sitter i skjermer med 5-15 blomster, i toppen av bladstilkene. Et særtrekk er at pollenbærerne i blomsten er lengre enn kronbladene. Blomstring skjer sensommers fra juli-august. Frukta er en kapsel.
Vekstkrav og klimasone
Allium cyaneum trives best på en varm, solrik plass i en jevnt fuktig, veldrenert, godt sandholdig, leirholdig moldjord. Planten tåler temperaturen ned til minus 12 grader.
Planten tilrås plantet til klimasone H4. Planten kan stå i jorda hele året. Dersom den plantes på en lun, drenert plass, greier den seg over store deler av landet vårt.
Bruksområder
Blå løk er en vakker rabattplante og som er en god fjellhageplante, dersom den ikke plantes for tørt og magert. Plantes også i kar.
Planting og stell av løk
Løk plantes om høsten i september eller oktober. Løken legges 5-10 cm dypt og gjerne i grupper med 25 cm mellom løkene. Trivselen kan økes ved å molde ned litt beinmel ved planting og senere hver høst. Den kan stå i jorda hele året. Ved kjøp er det enklest å kjøpe pottedrevne planter, da tørre løker er sjelden å få tak i.
På steder med dårlig snødekke, særlig i perioder med sterk kulde, bør løkbedet dekkes til med tørt bar, bark eller annet tørt dekkmateriale.
Allergi- og giftfare
Overfølsomhetsreaksjoner ved dyrking av Allium er svært sjelden. Dersom plager oppstår, er det mest fra snittblomster på hud og i luftveier. Personer som dette gjelder reagerer også ofte på mat med løk i. Allergenet er mest konsentrert i løken, og minst i blomstene. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.
Formering
Allium cyaneum kan formeres med å dele opp tuene.