Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Påskelilje

Narcissus pseudonarcissus

Et synonymt navn er trompetnarsiss. Slektsnavnet Narcissus er etter den greske ynglingen Narkissos, som var så betatt av sin egen skjønnhet ved synet av sitt speilbilde i en kilde, at han tærte bort og døde. Han ble straffet for sin grusomhet mot fjellnymfen Ekko, som elsket han forgjeves. På hans dødssted vokste det opp en plante som ble kalt opp etter han. Artsnavnet pseudonarcissus betyr falsk narsiss, da pinseliljen regnes som den ekte narsiss. Det svenske navnet er påsklilja og engelske navn er daffodil og wild daffodil.

Hjemsted/Opphav Påskelilje er heimehørende i Vest-Europa, hvor den vokser i skog, på eng og i steinete skråninger.

Løkplante med en relativt stor løk, rosettstilte, grågrønne blad og trompetformede, gulhvite blomster på lange stengler, i mai-juni. Verdifull rabatt og snittplante. Klimasone: H6.

  • Påskeliljer (Narcissus pseudonarcissus)

  • Narcissus pseudonarcissus Påskelilje

  • Narcissus pseudonarcissus Påskelilje

  • Påskeliljer

Plantebeskrivelse

30-50 cm høy, løkplante med en 2-5 cm bred løk. Rosettstilte, jevnbrede, grågrønne blad som kan bli 50 cm lange. Bladene utvikles samtidig med blomstene. Tallerkenformete / trompetformete blomster med hvite eller gule kronblad og en sitrongul, 1,5-4,5 cm lang, rørformet bikrone, som sitter på en lang blomsterstengel. Bikronen kan være dobbel. Blomsterstengelen er ofte høyere enn bladene, og det sitter en blomst per stengel. Blomsten har sterk duft. Blomstring i mai-juni.

Vekstkrav og klimasone

Påskelilje trives best i veldrenert, men jevnlig fuktig, lett, humusrik jord i sol og halvskygge. Planten liker ikke mager jord.

Planten tilrås plantet til klimasone H6. Den kan dyrkes over store deler av landet vårt.

Bruksområder

Påskelilje egner seg godt i rabatter blant sene stauder eller rene løkrabatter, før utplanting av sommerblomster. Den er også en god plante mellom trær og busker, og til grupper i plener som klippes først ut i juni. Hos påskeliljer er det forskjell i evnen til å tåle konkurransen med gras blant de ulike sorter. Brukes også til snitt. Narsisser kan også plantes i potter.

Planting og stell av løken

Riktig leggetid for løk er i september eller begynnelsen av oktober. Leggedybde er 20 cm for påskeliljer, og avstand mellom løkene er ca. 10 cm. Begge bør få vokse i fred. Når de slutter å blomstre eller viser andre åpenbare tegn på at de står for trangt, graves løkene opp og plantes om i ny jord.

Allergi- og giftfare

Narcissus har en giftig cellesaft og personer som arbeider med løker og planter kan få hudreaksjoner. Disponerte personer kan få problemer med plantenes kraftige duft.

Men problemene er ikke så alvorlige at dyrking frarådes. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Den formeres ved fradeling av sideløker fra etablerte planter.

Noen sorter av påskeliljer

‘Golden Harvest’ – stor, gullgul. Lett å dyrke.

‘Ice King’ – hvit m/ lysegul, dobbel bikrone.

‘King Alfred’ – ren gul m/mørkegul bikrone.

Mount Hood’ – ren hvit.

’Salmon Trout’ – hvit m/aprikos bikrone.

’Texas’ – gul, m/oransje, fylt bikrone.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss