Perleblom
Muscari botrydoidesSynonyme navn er vanlig perleblomst og krydderperleblom. Slektsnavnet Muscari kommer av latin muscus, myske og viser til duften (søtlig). Artsnavnet botrydoides = drueaktig (frukta). Det svenske navnet er pãrlehyacint, mens noen engelske navn er Pearls of Spain, Grape Hyacint, Italian Grape og Spring Bulbs.
15-20 cm høy, løkplante med en liten, eggformet, hvit løk, glatt stengel, rosettstilte, kjøttfulle blad og duftende, himmelblå, klokkeformete blomster med hvite kanter, i klaser, i april-mai. Verdifull og villig vårplante i fjellhager, rabatter og kar. Snittblomst. Klimasone: H6.
Plantebeskrivelse
15-20 cm høy løkplante med en liten, eggeformet, hvitaktig, kappekledd løk. Glatt stengel med linjeformete, kjøttfulle, 15-20 cm lange blad som er like lange som stengelen, og hvor 3-4 blad sitter i en rosett ved basis av planten.
Duftende, himmelblå (fiolettblå), klokkeformete, neste kuleformete, 2,5-3 mm lange blomster med hvite kanter, som sitter samlet i en smal drueformet klase i april-mai. Frukta er en kapsel.
Vekstkrav og klimasone
Perleblom stiller små krav til vokseplassen og den trives godt i en veldrenert, jevnt fuktig, sandblandet moldjord, på en solrik eller lett skygget vokseplass.
Muscari botrydoides tilrås plantet til klimasone H6. Den kan dyrkes over det meste av landet vårt.
Bruksområder
Muscari er villige vårplanter som nyttes i fjellhagen, i steinpartier, langs kanter, i rabatter, til grupper i tynt gras og under busker og trær. Perleblomst er vakrest når mange plantes sammen slik at de etter hvert danner tette, blå matter. Voksestedet bør dekkes mot tidlig vårfrost (bladene kommer tidlig). Plantes også ofte i potter og andre kar. Den egner seg også til snitt og til driving.
Planting og stell av løken
Riktig leggetid for løk er fra september til tidlig oktober. Leggedybde er 10-15 cm og med en avstand mellom løkene 8-10 cm. Den bør få stå i fred på vokseplassen i mange år.
Allergi- og giftfare
Muscari er en allergivennlig slekt. Opplysninger om helseproblemer ved dyrking av arter innen slekta er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.
Formering
Den formeres mest med deling av etablerte planter om høsten. Men frø kan brukes.
Sykdommer
Muscari kan angripes av soppsykdommen gråskimmel (Botrytis), som først danner flekker på bladene og som kan forårsake at planten visner ned. Men som oftest drepes ikke løken.
Sort
Muscari botryoides ‘Album’ er en sort med hvite blomster.